Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Data: 22.01.2025 Miejsce: ON-LINE
Czas trwania: 5 h
Szkolenie ma na celu podniesienie kwalifikacji oraz doskonalenie umiejętności interpretowania przepisów prawa
w zakresie opakowań do kontaktu z żywnością oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do ich wyrobu. Celem szkolenia
jest również nabycie umiejętności przygotowywania deklaracji zgodności.
Szkolenie skierowane jest do technologów, specjalistów, kierowników i pracowników służb kontroli jakości
i bezpieczeństwa żywności, operatorów przemysłu żywnościowego i opakowaniowego.
1. Rozporządzenie (WE) nr 1935/2004:
• Rodzaje podmiotów gospodarczych, które są zobowiązane stosować rozporządzenie,
• Wykaz grup materiałów umieszczonych w rozporządzeniu,
• Podstawowe wymagania stawiane materiałom i wyrobom do kontaktu z żywnością,
• Deklaracja zgodności.
2. Rozporządzenie (UE) nr 10/2011:
• Omówienie zakresu materiałów objętych rozporządzeniem,
• Omówienie załącznika I do rozporządzenia,
• Rodzaje płynów modelowych imitujących żywność,
• Zastępowanie płynu modelowego D2 płynami substytucyjnymi w badaniach migracji,
• Warunki badania migracji globalnej i specyficznej,
• Sposób wyrażania wyników migracji globalnej i specyficznej,
• Deklaracja zgodności,
• Omówienie niejasności i kwestii wątpliwych w rozporządzeniu.
3. Dokumenty poprzedzające wprowadzenie rozporządzenia nr (UE) 10/2011:
• Dyrektywa 82/711/EWG,
• Dyrektywa 85/572/EWG,
• Dyrektywa 97/48/WE,
• Dyrektywa 2007/19/WE,
• Rodzaje płynów modelowych w tym płynów substytucyjnych,
• Warunki badania migracji globalnej i specyficznej.
4. Analiza sensoryczna:
• Cel przeprowadzania badań sensorycznych,
• Podstawowe pojęcia,
• Metody badań,
• Omówienie niemieckiej normy DIN 10955:2004.
5. Dobra Praktyka Produkcyjna:
• Omówienie rozporządzenia (WE) nr 2023/2006 oraz rozporządzenia (WE) nr 2022/1616,
• Wykaz podmiotów których obowiązuje przestrzeganie zapisów wymienionych rozporządzeń,
• Omówienie podstawowych wymagań zawartych w rozporządzeniach.
6. Rezolucja AP 89 (1):
• Omówienie wymagań zawartych w rezolucji dotyczących barwników i pigmentów stosowanych do barwienia
tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
7. Rozporządzenie (WE) nr 2022/1616 dotyczące materiałów z tworzyw sztucznych pochodzących z recyklingu do
kontaktu z żywnością.
8. Warunki stosowania tworzyw typu PCR.
9. Rozporządzenie (UE) nr 284/2011 ustanawiające specjalne warunki i szczegółowe procedury dotyczące przywozu
przyborów kuchennych z tworzyw poliamidowych i melaminowych pochodzących lub wysłanych z Chińskiej Republiki
Ludowej i Specjalnego Regionu Administracyjnego Hongkong. Punkt szczególnie ważny dla importerów wyrobów
wymienionych w tytule rozporządzenia.
10. Papier i tektura przeznaczone do kontaktu z żywnością:
• Wymagania BFR zalecenie XXXVI,
• Wymagania CEPI - wytyczne branżowe dotyczące zgodności materiałów i wyrobów z papieru i tektury
przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
11. Opakowania metalowe:
• Metals and alloys used in food contact materials and articles. A practical guide for manufacturers and regulators.
1st Edition, 2013, issued by the European Directorate for the Quality of Medicines
& HealthCare/Committee of Experts on Packaging Materials for Food and Pharmaceutical Products (P-SC-EMB)
Płyny modelowe,
Warunki badań,
Oznaczane pierwiastki.
12. Ochrona środowiska - dyrektywa 94/62/WE w sprawie opakowań i odpadów opakowaniowych.
Omówienie dopuszczalnej zawartości metali ciężkich w opakowaniach.
13. Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia w części dotyczącej producentów materiałów przeznaczonych do
kontaktu z żywnością.
14. Rozporządzenie Ministra Zdrowia dot. materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych.
15. Ćwiczenia z przygotowania deklaracji zgodności dla grup materiałów omawianych na szkoleniu.
16. Karty MSDS, specyfikacje techniczne.
17. Dodatkowe pytania, podsumowanie, zakończenie szkolenia.
Wypełnienie, akceptacja i przesłanie formularza zgłoszeniowego - plik .doc lub zgłoszenie ze stroy internetowej.
Zgłoszenia prosimy nadsyłać do 7 dni przed terminem szkolenia.
Link do formualrza elektronicznego dostępny na stronie - https://hamilton.com.pl/formularz-zgloszeniowy/?training_id=12219&place_id=0&utm_source=reference&utm_medium=FoodFakty.pl&utm_campaign=FF_BO&utm_id=%23SZKOLENIA
Program szkolenia - https://hamilton.com.pl/wp-content/uploads/2021/12/Program-56-BO-Materialy-do-kontaktu-z-zywnoscia-wymagania-prawne-i-praktyczne_2025.pdf
W razie jakichkolwiek pytań lub wsparcia technicznego prosimy o kontakt: szkolenia@jsh.com.pl lub telefon: 58/ 766 99 46
Zapytaj organizatora o szczegóły