Metody oceny jakości wody do spożycia zgodnie z normą PN-EN 1622:2006
Data: 04.06.2025 Miejsce: Warszawa
Czas trwania: 6 h
Cel szkolenia
Szkolenie ma na celu praktyczne zapoznanie z metodami oceny jakości wody zgodnie z PN-EN 1622:2006 (metoda jakościowa oraz metody ilościowe), jak również z zasadami przygotowania zespołu do oceny sensorycznej wody przeznaczonej do spożycia.
Szkolenie skierowane do
Osób wykonujących ocenę sensoryczneą wody przeznaczonej do spożycia, chce poszerzyć swoją wiedzę w tym zakresie.
Program
CZĘŚĆ I: Zasady przygotowania zespołu do oceny sensorycznej wody przeznaczonej do spożycia – rodzaje testów weryfikujących sprawność oceniających, wymagania względem oceniających.
W części praktycznej proponujemy przeprowadzenie ćwiczeń weryfikujących wrażliwość sensoryczną oraz zapoznających z cechami smakowo-zapachowymi charakterystycznymi dla wody:
• Test na zdolność rozpoznawania smaków
• Test na zdolność wyczuwania i identyfikowania zapachów
• Zapoznanie z próbkami referencyjnymi (próbki zapachowe i smakowe).
Część praktyczna będzie wzbogacona informacjami odnośnie:
• Technicznych wskazówek dotyczących przygotowania i oceny próbek wody do spożycia
• Wymagań odnośnie oceniających oraz kryteriów ich doboru
• Wymagań odnośnie sprzętu i naczyń używanych podczas oceny wody
• Zasad przygotowania rozcieńczeń w metodzie ilościowej pełnej.
CZĘŚĆ II: Metody oceny jakości wody zgodnie z PN-EN 1622:2006 – metoda jakościowa oraz metody ilościowe oznaczania liczb progowych zapachu TON i smaku
TFN (pełna i uproszczona). W części praktycznej proponujemy przeprowadzenie ćwiczeń związanych z oceną próbek wody metodą jakościową oraz metodą ilościową (uproszczoną i pełną, test parzysty, wybór niewymuszony). Część praktyczna wzbogacona będzie informacjami odnośnie technicznych zasad wykonywania oceny jakości wody zgodnie z PN-EN 1622:2006 (metoda jakościowa oraz metody ilościowe).
Warunki uczestnictwa
https://www.merieuxnutrisciences.com/pl/harmonogram-szkolen/
Zapytaj organizatora o szczegóły