Nowe spojrzenie na definicję Terminu Przydatności do Spożycia.
Data: 16.04.2025 Miejsce:
Czas trwania: 1 h
Cel szkolenia
Webinar koncentruje się na wyjaśnieniu różnic między DMT (datą minimalnej trwałości) i TPS (terminem przydatności do spożycia). Znajomość procesu ich ustalania jest niezbędna dla wszystkich osób zajmujących się produkcją i dystrybucją żywności. W niniejszym wystąpieniu zostaną zaprezentowane nowe narzędzia udostępnione przez EFSA, które ułatwiają podjęcie właściwej decyzji przy dokonywaniu wyboru: Czy nasz produkt powinniśmy znakować DMT czy TPS?
Szkolenie skierowane do
Grupa docelowa: Pracownicy działów jakości, specjaliści ds. kontroli żywności, kierownicy ds. bezpieczeństwa żywności, technolodzy żywności, osoby odpowiedzialne za zgodność produktów z przepisami.
Program
1. Trwałość żywności – Podstawy teoretyczne
2. Różnice między terminem przydatności do spożycia (TPS) a datą minimalnej trwałości (DMT) – przykłady
3. Przeciwdziałanie marnotrawstwu żywności
4. Analiza drzewka decyzyjnego EFSA
5. Podejmowanie decyzji co do oznaczenia daty TPS czy DMT na przykładzie
6. Kiedy potrzebujemy wsparcia w postaci Challenge testu?
7. Sesja pytań i odpowiedzi oraz podsumowanie szkolenia.
Warunki uczestnictwa
https://www.merieuxnutrisciences.com/eu/wp-content/uploads/2025/01/Warunki-uczestnictwa-w-szkoleniach-online-2025.pdf
Zapytaj organizatora o szczegóły