Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Data: 27.01.2025 Miejsce: ON-LINE
Czas trwania: 3 h
W programie szkolenia uwzględniono omówienie zagadnień związanych z fuzarium, sporyszem, postacią ziarna, które
wynikają z norm polskich oraz międzynarodowych, Na szkolenie zostaną przygotowane i omówione próbki pokazowe, między
innymi:
• ziarna niezdrowe (fuzarium/spleśniałe),
• nasiona toksyczne,
• nasiona chwastów nie szkodliwych dla zdrowia,
• ziarna uszkodzone przez szkodniki,
• najczęstsze szkodniki magazynowe,
• podstawowe zapachy
Szkolenie skierowane jest do pracowników laboratoriów w zakładach zbożowo-młynarskich i punktów skupu zbóż oraz
rolników.
1. Wstęp i wprowadzenie:
• Podstawowe terminy i definicje związane z oceną jakości zbóż.
2. Ocena organoleptyczna:
• PN-70/R-74013: 2012- Ziarno zbóż. Wstępna kontrola jakości i badanie cech organoleptycznych,
• PN-R-66149:1997 Ziarno roślin oleistych -- Ocena organoleptyczna,
3. Oznaczenie gęstości w stanie zsypnym, zwany masą hektolitra: PN-EN ISO 7971.
4. Działanie aparatów NIR.
5. Charakterystyka najczęściej spotykanych szkodników magazynowych:
• Wykrywanie szkodników wg obowiązujących norm,
• Biologia i ekologia szkodników.
6. Zastosowanie norm międzynarodowych do oznaczenia zanieczyszczeń.
7. Zastosowanie norm polskich i branżowych do oznaczenia zanieczyszczeń.
8. Atestacja sprzętów. Na czym polega kalibracja, urządzeń NIR ?
9. Najczęstsze błędy podczas analiz.
10. Problemy jakościowe zbioru.
11. Dodatkowe pytania, podsumowanie, zakończenie szkolenia.
Wypełnienie, akceptacja i przesłanie formularza zgłoszeniowego - plik .doc lub zgłoszenie ze stroy internetowej.
Zgłoszenia prosimy nadsyłać do 7 dni przed terminem szkolenia.
Link do formualrza elektronicznego dostępny na stronie - https://hamilton.com.pl/formularz-zgloszeniowy/?training_id=18905&place_id=0&utm_source=reference&utm_medium=FoodFakty.pl&utm_campaign=FF_WEB&utm_id=%23SZKOLENIA
Program szkolenia - https://hamilton.com.pl/wp-content/uploads/2024/12/Program-282-WEB-Ocena-jakosci-zboz-w-skupie_2025.pdf
W razie jakichkolwiek pytań lub wsparcia technicznego prosimy o kontakt: szkolenia@jsh.com.pl lub telefon: 58/ 766 99 46
Zapytaj organizatora o szczegóły