Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ocena zagrożeń i analiza ryzyka w przemyśle spożywczym w oparciu o IFS, BRC, ISO/FSSC 22000 NOWOŚĆ.

Data: 26.09.2024 Miejsce: ON-LINE
Czas trwania: 16 h

Cel szkolenia

Celem szkolenia jest:
• omówienie i porównanie wymagań dotyczących oceny zagrożeń i analizy ryzyka w różnych systemach bezpieczeństwa żywności
• zaprezentowanie procesu oceny zagrożeń i analizy ryzyka jaki ma zastosowanie w branży spożywczej.
• praktyczne przećwiczenie oceny zagrożeń i analizy ryzyka HACCP w oparciu o wytyczne Codex Alimentarius i z uwzględnieniem wymagań różnych systemów bezpieczeństwa żywności.

Szkolenie skierowane do

• osoby wchodzące w skład zespołów bezpieczeństwa żywności w firmach spożywczych
• pracownicy działów jakości i bezpieczeństwa żywności
• osoby odpowiedzialne za zarządzanie systemami bezpieczeństwa żywności według różnych standardów
• wszystkie osoby zainteresowane bezpieczeństwem żywności

Program

1 Wprowadzenie do szkolenia:
• Powitanie
• Prezentacja uczestników i trenerów
• Prezentacja celów szkolenia

2 Wymagania BRC Food, IFS Food, ISO 22000/FSSC 22000 w zakresie prowadzenia analizy ryzyka – analiza porównawcza:
• Podstawowe założenia systemów bezpieczeństwa żywności
• Systemy BRC Food, IFS Food, ISO 22000/FSSC 22000 a HACCP – wzajemne zależności i korelacje.
• Podstawy procesu „zarządzania ryzykiem”
• Wymagania BRC Food, IFS Food, ISO 22000/FSSC 22000 w zakresie analizy ryzyka
• Omówienie zasad GHP/GHP – warunki wstępne do realizacji systemu HACCP

3 Dwanaście kroków wprowadzania systemu HACCP (kroki 1 do 3 – od powołania zespołu do opisu produktu) – z uwzględnieniem wymagań BRC Food, IFS Food, ISO 22000/FSSC 22000:
• Omówienie kroków HACCP
- 1 krok - Powołanie zespołu HACCP
- 2 krok - Zdefiniować obszar i zakres zastosowania HACCP
- 3 krok - Opis produktu i jego dystrybucji.
- Określenie planowanego użycia
• Ćwiczenie – powołanie zespołu ds. HACCP
• Ćwiczenie – przygotowanie dokumentów dla zespołu HACCP
• Opis produktu, schemat technologiczny procesu produkcji
• Ćwiczenie - Opis produktu.

4. Dwanaście kroków wprowadzania systemu HACCP ( kroki 4 do 6 – od schematu technologicznego do listy wszystkich

zagrożeń ) – z uwzględnieniem wymagań BRC Food, IFS Food, ISO 22000/FSSC 22000.
• Omówienie kroków HACCP
- 4 krok - Przygotowanie graficznego schematu procesu
- 5 krok - Potwierdzenie schematu procesu w zakładzie
- 6 krok - Sporządzenie listy wszelkich potencjalnych zagrożeń
• Ćwiczenie – Schemat technologiczny
• Ćwiczenie – Analiza zagrożeń

5. Dwanaście kroków wprowadzania systemu HACCP ( kroki 7 do 9 – od ustalenia CCP do systemu monitorowania CCP) – z
uwzględnieniem wymagań BRC Food, IFS Food, ISO 22000/FSSC 22000.
• Omówienie kroków HACCP
- 7 krok - Ustalenie krytycznych punktów kontroli-
- 8 krok - Ustalenie wartości krytycznych dla każdego krytycznego punktu kontroli
- 9 krok - Przygotowanie systemu monitorowania dla każdego CCP
• Ćwiczenie – wyznaczanie krytycznych punktów kontrolnych
• Ćwiczenie – wyznaczenie wartości krytycznych
• Ćwiczenie – monitorowanie CCP

6. Dwanaście kroków wprowadzania systemu HACCP ( kroki 10 do 12 – od działań naprawczych i korygujących do
dokumentacji ) – z uwzględnieniem wymagań BRC Food, IFS Food, ISO 22000/FSSC 22000:
• Omówienie kroków HACCP
- 10 krok - Ustalenia działań korekcyjnych i korygujących
- 11 krok - Ustalanie procedur weryfikacyjnych
- 12 krok - Przygotowanie dokumentacji i potwierdzenie zapisów
• Ćwiczenie – działania naprawcze dla CCP
• Ćwiczenie 12 – opracowanie procedury – weryfikacja systemu HACCP
• Ćwiczenie 13 – zebranie dokumentacji systemu HACCP

 

7. Podsumowanie, ocena, zakończenie szkolenia.

Warunki uczestnictwa

Wypełnienie, akceptacja i przesłanie formularza zgłoszeniowego - plik .doc lub zgłoszenie ze stroy internetowej.


Zgłoszenia prosimy nadsyłać do 7 dni przed terminem szkolenia.

Link do formualrza elektronicznego dostępny na stronie - https://hamilton.com.pl/formularz-zgloszeniowy/?training_id=17747&place_id=0&utm_source=reference&utm_medium=FoodFakty.pl&utm_campaign=FF_DSZ&utm_id=%23SZKOLENIA 


Program szkolenia -https://hamilton.com.pl/wp-content/uploads/2024/01/Program_239-DSZ_Ocena-zagrozen-i-analiza-ryzyka-w-przemysle-spoz-w-oparciu-o-IFS-BRC-ISOFSSC-22000_2024.pdf

 

W razie jakichkolwiek pytań lub wsparcia technicznego prosimy o kontakt: szkolenia@jsh.com.pl lub telefon: 58/ 766 99 46

Zapytaj organizatora o szczegóły

  • Wyrażam zgodę na przekazywanie informacji handlowych oraz marketing bezpośredni za pomocą środków komunikacji elektronicznej oraz telekomunikacyjnych urządzeń końcowych przez podmioty Prokonsument Sp. z o.o. oraz Firmę właściciela powierzonych  materiałów na podstawie umowy z portalem FoodFakty,  zgodnie z postanowieniami ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. nr 144, poz. 204, z późń. zm.) oraz ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz.U. 2004 nr 171 poz. 1800, z późń. zm.) w celu udostępnienia pobranych z portalu materiałów.

    Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Każda komunikacja jaką do Ciebie skierujemy będzie zawierała opcję wycofania.

    Informacja

    Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej o naszym podejściu do danych osobowych (zgodnie z wymogiem art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE).

    Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest warunkiem zrealizowania świadczenia.

    Więcej informacji zawarte w: Warunki Ogólne i Regulamin oraz Polityka Prywatności

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.