Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Data: 26.09.2024 Miejsce: ON-LINE
Czas trwania: 16 h
Celem szkolenia jest:
• omówienie i porównanie wymagań dotyczących oceny zagrożeń i analizy ryzyka w różnych systemach bezpieczeństwa żywności
• zaprezentowanie procesu oceny zagrożeń i analizy ryzyka jaki ma zastosowanie w branży spożywczej.
• praktyczne przećwiczenie oceny zagrożeń i analizy ryzyka HACCP w oparciu o wytyczne Codex Alimentarius i z uwzględnieniem wymagań różnych systemów bezpieczeństwa żywności.
• osoby wchodzące w skład zespołów bezpieczeństwa żywności w firmach spożywczych
• pracownicy działów jakości i bezpieczeństwa żywności
• osoby odpowiedzialne za zarządzanie systemami bezpieczeństwa żywności według różnych standardów
• wszystkie osoby zainteresowane bezpieczeństwem żywności
1 Wprowadzenie do szkolenia:
• Powitanie
• Prezentacja uczestników i trenerów
• Prezentacja celów szkolenia
2 Wymagania BRC Food, IFS Food, ISO 22000/FSSC 22000 w zakresie prowadzenia analizy ryzyka – analiza porównawcza:
• Podstawowe założenia systemów bezpieczeństwa żywności
• Systemy BRC Food, IFS Food, ISO 22000/FSSC 22000 a HACCP – wzajemne zależności i korelacje.
• Podstawy procesu „zarządzania ryzykiem”
• Wymagania BRC Food, IFS Food, ISO 22000/FSSC 22000 w zakresie analizy ryzyka
• Omówienie zasad GHP/GHP – warunki wstępne do realizacji systemu HACCP
3 Dwanaście kroków wprowadzania systemu HACCP (kroki 1 do 3 – od powołania zespołu do opisu produktu) – z uwzględnieniem wymagań BRC Food, IFS Food, ISO 22000/FSSC 22000:
• Omówienie kroków HACCP
- 1 krok - Powołanie zespołu HACCP
- 2 krok - Zdefiniować obszar i zakres zastosowania HACCP
- 3 krok - Opis produktu i jego dystrybucji.
- Określenie planowanego użycia
• Ćwiczenie – powołanie zespołu ds. HACCP
• Ćwiczenie – przygotowanie dokumentów dla zespołu HACCP
• Opis produktu, schemat technologiczny procesu produkcji
• Ćwiczenie - Opis produktu.
4. Dwanaście kroków wprowadzania systemu HACCP ( kroki 4 do 6 – od schematu technologicznego do listy wszystkich
zagrożeń ) – z uwzględnieniem wymagań BRC Food, IFS Food, ISO 22000/FSSC 22000.
• Omówienie kroków HACCP
- 4 krok - Przygotowanie graficznego schematu procesu
- 5 krok - Potwierdzenie schematu procesu w zakładzie
- 6 krok - Sporządzenie listy wszelkich potencjalnych zagrożeń
• Ćwiczenie – Schemat technologiczny
• Ćwiczenie – Analiza zagrożeń
5. Dwanaście kroków wprowadzania systemu HACCP ( kroki 7 do 9 – od ustalenia CCP do systemu monitorowania CCP) – z
uwzględnieniem wymagań BRC Food, IFS Food, ISO 22000/FSSC 22000.
• Omówienie kroków HACCP
- 7 krok - Ustalenie krytycznych punktów kontroli-
- 8 krok - Ustalenie wartości krytycznych dla każdego krytycznego punktu kontroli
- 9 krok - Przygotowanie systemu monitorowania dla każdego CCP
• Ćwiczenie – wyznaczanie krytycznych punktów kontrolnych
• Ćwiczenie – wyznaczenie wartości krytycznych
• Ćwiczenie – monitorowanie CCP
6. Dwanaście kroków wprowadzania systemu HACCP ( kroki 10 do 12 – od działań naprawczych i korygujących do
dokumentacji ) – z uwzględnieniem wymagań BRC Food, IFS Food, ISO 22000/FSSC 22000:
• Omówienie kroków HACCP
- 10 krok - Ustalenia działań korekcyjnych i korygujących
- 11 krok - Ustalanie procedur weryfikacyjnych
- 12 krok - Przygotowanie dokumentacji i potwierdzenie zapisów
• Ćwiczenie – działania naprawcze dla CCP
• Ćwiczenie 12 – opracowanie procedury – weryfikacja systemu HACCP
• Ćwiczenie 13 – zebranie dokumentacji systemu HACCP
7. Podsumowanie, ocena, zakończenie szkolenia.
Wypełnienie, akceptacja i przesłanie formularza zgłoszeniowego - plik .doc lub zgłoszenie ze stroy internetowej.
Zgłoszenia prosimy nadsyłać do 7 dni przed terminem szkolenia.
Link do formualrza elektronicznego dostępny na stronie - https://hamilton.com.pl/formularz-zgloszeniowy/?training_id=17747&place_id=0&utm_source=reference&utm_medium=FoodFakty.pl&utm_campaign=FF_DSZ&utm_id=%23SZKOLENIA
Program szkolenia -https://hamilton.com.pl/wp-content/uploads/2024/01/Program_239-DSZ_Ocena-zagrozen-i-analiza-ryzyka-w-przemysle-spoz-w-oparciu-o-IFS-BRC-ISOFSSC-22000_2024.pdf
W razie jakichkolwiek pytań lub wsparcia technicznego prosimy o kontakt: szkolenia@jsh.com.pl lub telefon: 58/ 766 99 46
Zapytaj organizatora o szczegóły