Odpowiedzialność prawna producentów i przetwórców żywności
Data: 14.12.2021 Miejsce:
Czas trwania: 1 h
Cel szkolenia
Żywność jako szczególny „towar” podlega rygorystycznym normom prawnym. Obowiązek ich przestrzegania spoczywa na każdym uczestniku łańcucha spożywczego: od producenta rolnego, przez przetwórców i dostawców żywności. Ze względu na rodzaj prowadzonej działalności oraz w zależności od etapu produkcji żywności, na producentów i przetwórców został nałożony inny zakres odpowiedzialności. Obejmuje ona całe zarówno całe przedsiębiorstwa jak i poszczególnych pracowników. Celem szkolenia jest omówienie najważniejszych zagadnień związanych z odpowiedzialnością prawną w prawie żywnościowym ze szczególnym uwzględnieniem tego kto, na jakich warunkach, za co i kiedy ponosi odpowiedzialność, a także jakie sankcje grożą za niedopełnienie obowiązków wynikających z przepisów.
Szkolenie skierowane do
Osoby pracujące w branży spożywczej, producenci żywności, producenci rolni i przetwórcy, managerowie, technologowie, osoby odpowiedzialne za przestrzeganie norm prawa żywnościowego w przedsiębiorstwie.
Program
- Istota odpowiedzialności producentów żywności: na czym polega, jaki jest jej zakres, kogo dotyczy, jakie są warunki jej ponoszenia, jakie są rodzaje odpowiedzialności i od czego zależy.
- Odpowiedzialność karna: kiedy i kto może ją ponosić? Jakie są sankcje? Jakie przepisy nakładają sankcje karne i gdzie ich szukać?
- Odpowiedzialność cywilna: czym jest „produkt niebezpieczny”? Kto i na jakich zasadach jest zobowiązany do naprawienia szkody? Kiedy następuje przedawnienie roszczeń? Czy możliwe jest wyłączenie odpowiedzialności?
- Odpowiedzialność administracyjna: co stanowi podstawę jej ponoszenia? Jaki organ może nałożyć sankcje administracyjne? Jaki jest wymiar sankcji, w tym pieniężnych?
- Odpowiedzialność wynikająca z postanowień umowy: na czym polega?
- Zbiegi odpowiedzialności /łączne ponoszenie odpowiedzialności/.
Warunki uczestnictwa
- Koszt uczestnictwa 290 zł netto
- Klienci Strefy Managera - opłata 190 zł netto za uczestnika
- Termin: 14.12.2021, godzina 10:00-11:30
PROSIMY O REJESTACJĘ NA DOLE OPISU SZKOLENIA W SEKCJI WEBINARIA LINK
Zapytaj organizatora o szczegóły