Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Data: 30.01.2025 Miejsce: ON-LINE
Czas trwania: 5 h
Celem szkolenia jest przekazanie praktycznej wiedzy i umiejętności z zakresu stosowania oświadczeń żywieniowych
i zdrowotnych w etykietowaniu oraz reklamie środków spożywczych. Uczestnicy spotkania dowiedzą się czym są oświadczenia
żywieniowe i zdrowotne, jakie wyróżniamy ich rodzaje i kiedy można z nich korzystać. Duży nacisk położony zostanie na
zrozumienie zasad stosowania oświadczeń oraz umiejętność ich wyszukiwania. Omówiona zostanie także problematyka
oświadczeń „oczekujących” z tzw. „pending list”.
Szkolenie adresowane jest do pracowników działów jakości i rozwoju, technologów, specjalistów z zakresu marketingu,
a także osób odpowiedzialnych za weryfikację poprawności oznakowania środków spożywczych z ramienia urzędowej kontroli
żywności.
1. Ramy prawne stosowania oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych :
• Zakres stosowania rozporządzenia (WE) nr 1924/2006,
• Istotne definicje, czyli jak odróżnić oświadczenie żywieniowe od oświadczenia składnikowego albo oświadczenie
zdrowotne od oświadczenia medycznego,
• Zasady ogólne stosowania wszystkich oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych,
• System profili składników odżywczych.
2. Oświadczenia żywieniowe w etykietowaniu i reklamie:
• Dopuszczone oświadczenia żywieniowe i warunki ich stosowania,
• Oświadczenia porównawcze.
3. Oświadczenia zdrowotne w etykietowaniu i reklamie:
• Rodzaje oświadczeń zdrowotnych,
• Unijny rejestr oświadczeń zdrowotnych,
• Warunki i ograniczenia stosowania oświadczeń zdrowotnych.
• Informacje towarzyszące oświadczeniom zdrowotnym,
• Odniesienia do ogólnych, nieswoistych korzyści (z art. 10),
• Lista oczekujące (pending list) – czym jest i jak z niej korzystać?
• Jak „rozszyfrować” numery ID botanicals?
4. Dodatkowe, praktyczne aspekty stosowania oświadczeń:
• Różnica między „efektem fizjologicznym” a „efektem leczniczym”,
• Wytyczne w zakresie elastyczności brzmienia oświadczeń zdrowotnych,
• Żywność z oświadczeniami a limity tolerancji dla deklaracji w zakresie wartości odżywczej,
• Problematyka tzw. „beauty claims”,
• Dostępne przewodniki i interpretacje – gdzie szukać wiedzy o oświadczeniach?
5. Część warsztatowa:
• Analiza przykładów z rynku – poprawne i niepoprawne stosowanie oświadczeń,
• Tworzenie komunikacji marketingowej w oparciu o oświadczenia żywieniowe i zdrowotne.
6. Zakończenie szkolenia
• Omówienie wybranych treści etykiet nadesłanych przez uczestników .
• Dodatkowe pytania, zakończenie szkolenia
Uczestnicy mogą przed szkoleniem przesłać wzory etykiet do weryfikacji problemowych kwestii na adres: szkolenia@jsh.com.pl.
Maksymalnie 2 etykiety na firmę, maksymalnie 7 dni przed szkoleniem.
Wypełnienie, akceptacja i przesłanie formularza zgłoszeniowego - plik .doc lub zgłoszenie ze stroy internetowej.
Zgłoszenia prosimy nadsyłać do 7 dni przed terminem szkolenia.
Link do formualrza elektronicznego dostępny na stronie - https://hamilton.com.pl/formularz-zgloszeniowy/?training_id=12257&place_id=0&utm_source=reference&utm_medium=FoodFakty.pl&utm_campaign=FF_JB&utm_id=%23SZKOLENIA
Program szkolenia - https://hamilton.com.pl/wp-content/uploads/2021/12/Program-52-JB_Oswiadczenia-zywieniowe-i-zdrowotne_2025.pdf
W razie jakichkolwiek pytań lub wsparcia technicznego prosimy o kontakt: szkolenia@jsh.com.pl lub telefon: 58/ 766 99 46
Zapytaj organizatora o szczegóły