Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Pięć nieoczywistych zastosowań pektyn

Pektyny to bardzo dobrze znany w przemyśle spożywczym dodatek do żywności o działaniu zagęszczającym, teksturotwórczym oraz stabilizującym.

Ich udział w światowym rynku hydrokoloidów, szacowany jest obecnie na 25% i systematycznie rośnie (dane CyberColloids). Wynika to z faktu jej naturalnego pochodzenia oraz możliwości szerokiego zastosowania w produkcji żywności prozdrowotnej, a także w aplikacjach z segmentu żywności wygodnej.

Surowcem do produkcji pektyn są cytrusy (głównie skórki limonki oraz cytryny), a także wytłoki jabłek. Niektóre z pektyn mogą być stosowane w produktach z certyfikatami EKO oraz Organic.

Pektyny – podstawowe informacje
W Polsce pektyny znamy głównie z dżemów, gdzie pełnią one funkcję żelującą. W zależności od zawartości cukru znajdziemy w nich pektyny wysoko- lub nisko- metylowane. Pektyny z grupy termoodwracalnych stosowane są często w produkcji słodyczy – żelków, słodkich nadzień, polew, glazur. Natomiast termostabilne są niezastąpione w piekarnictwie do produkcji wsadów owocowych.

Na całym świecie pektyny stosuje się również w innych aplikacjach. Jest to coraz częściej dostrzegane przez producentów w Polsce, myślę jednak, że poniższe zastosowania pektyn nie są u nas jeszcze dość mocno rozpowszechnione i dostrzegane z perspektywy konsumenta.

Jogurty
Na półkach  sklepów w Polsce można znaleźć jogurty zawierające pektynę. Pełni w nich głównie funkcję zagęszczającą oraz zapobiega synerezie (wyciekom wodnym). Dawka pektyny potrzebna do osiągnięcia oczekiwanego efektu to między 0,1 do 0,3%.

Napoje mleczne
W tego typu produktach zastosowanie pektyny wywołuje kilka pozytywnych konsekwencji. Przede wszystkim pełni ona rolę stabilizującą białko w niskim pH oraz zapobiega jego oddzielaniu się od cząsteczek wody. Poza tym, w napojach mlecznych pektyna pełni funkcję zagęszczającą oraz zwiększa uczucie pełności w ustach. Zalecane dozowanie pektyny w tych produktach to od 0,2 do 0,5%.

Białe, kremowe sery
Mieszkanka pektyny i agaru zastosowana w tych produktach pomaga uzyskać gęstą, kremową strukturę, oraz zapobiega wyciekom wody. Podobne zastosowanie znajduje ona także w deserach mlecznych. Dodatkowym atutem użycia agarowo-pektynowej mieszanki w serach jest wydłużenie ich terminu przydatności do spożycia. Aby uzyskać oczekiwany efekt należy dodać od 0,4 do 0,8% mieszkanki pektynowo-agarowej do produktu.

Ciasto chlebowe – pita
W cieście do chlebków pita pektyna wpływa pozytywnie na elastyczność, miękkość oraz uwypukla smak i poprawia strukturę ułatwiając stworzenie „kieszonki” w środku. Umożliwia również przygotowywanie dań przy użyciu pity zmniejszając jej łamliwość. Rekomendowana dawka pektyny w tym produkcie to od 0,8 do 1,2%.

Napoje owocowe i warzywne
W napojach owocowych i warzywnych o niskim pH (od 3,0 do 3,5) pektyna działa jako stabilizator. Zwiększa gęstość wpływając na równomierne „zawieszenie” cząsteczek owoców w produkcie, a także zwiększa uczucie pełności w ustach. Dozowanie pektyny w napojach to od 0,1 do 0,4%.

Większość producentów pektyn posiada w swojej ofercie od 20 do 40 propozycji produktowych. Pozwalają one skutecznie rozwiązać wiele problemów technologicznych w procesie produkcji żywności. Jako produkt pochodzenia naturalnego, pektyny słusznie budzą również pozytywne skojarzenia u konsumentów.

Dlatego stosowanie pektyn staje się coraz silniejszym trendem na rynku spożywczym, a podane powyżej przykłady to tylko kilka spośród szerokiego wachlarza możliwości tego dodatku do żywności.

 

Chcesz wiedzieć więcej? Zajrzyj na nasz blog:http://hortimex.pl/pl/blog/

Słowa kluczowe:

Autor: Tomasz Piaseczny

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.