Podstawowe akty w prawie żywnościowym
Data: 17.02.2022 Miejsce:
Czas trwania: 1 h
Cel szkolenia
Szkolenie objęte programem jakości FoodFakty Akademia Managera. Gwarancja najwyższej jakości szkoleń.
Cel: Na system prawa żywnościowego składają się setki aktów prawnych, publikowanych zarówno na szczeblu krajowym jak i unijnym. Rocznie uchwala się ich około tysiąca, jednakże niektóre z nich mają szczególnie istotne znaczenie z dla produkcji żywności oraz wyznaczają ogólne, generalne standardy, do których przestrzegania zobowiązani są wszyscy producenci żywności i pasz, niezależnie od rodzaju wytwarzanych produktów. Regulacje te obejmują wszystkie etapy produkcji, przetwarzania i dystrybucji żywności oraz paszy produkowanej dla zwierząt hodowlanych lub używanej do żywienia zwierząt hodowlanych. W ramach szkolenia omówione zostaną najważniejsze akty prawa żywnościowego w zakresie m.in. znakowania, ogólnych zasad prawa żywnościowego, bezpieczeństwa żywności, higieny oraz dodatków do żywności, przede wszystkim z uwzględnieniem ich zakresu podmiotowego oraz przedmiotowego.
Szkolenie skierowane do
Osoby pracujące w branży spożywczej, które na co dzień pracują z prawem żywnościowym, są odpowiedzialne za etykietowanie, wprowadzenie produktów do obrotu, zapewnienie bezpieczeństwa żywności etc, producenci żywności, technolodzy żywności
Program
- Struktura prawa żywnościowego.
- Rodzaje aktów prawnych: rozporządzenia, dyrektywy, ustawy, rozporządzenia krajowe - podstawowe różnice, gdzie poszukiwać aktualnych tekstów.
- Kluczowe akty w unijnym prawie żywnościowym, zakres ich stosowania, kogo dotyczą, co regulują m.in.:
- Rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności /Ogólne Prawo Żywnościowe/.
- Rozporządzenie (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego.
- Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych.
- Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
- Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności
- Najważniejsze akty w polskim prawie żywnościowym, zakres ich stosowania, kogo dotyczą, co regulują m.in.:
- Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
- Ustawa z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.
- Ustawa z dnia 22 lipca 2006 r. o paszach.
- Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych.
Warunki uczestnictwa
- Koszt uczestnictwa 390 zł netto
- Klienci Strefy Managera - opłata 290 zł netto za uczestnika
- Termin: 17.02.2022, godzina 09:00-10:00
Prosimy o rejestrację poprzez formularz poniżej:
>> Rejestracja <<
Zapytaj organizatora o szczegóły