Praktyczne warsztaty z zakresu znakowania żywności z branży przetwórstwa zbóż, piekarstwa oraz ciastkarstwa
Data: 23.02.2022 Miejsce:
Czas trwania: 10 h
Cel szkolenia
Szkolenie objęte programem jakości FoodFakty Akademia Managera. Gwarancja najwyższej jakości szkoleń.
Celem szkolenia jest przedstawienie aktualnych wymagań prawnych z zakresu znakowania żywności z branży przetwórstwa zbóż, piekarstwa oraz ciastkarstwa na terenie UE. Podczas szkolenia omówione szczegółowo zostaną obowiązujące w tym zakresie akty prawne. Zaprezentowane również zostaną przykłady orzecznictwa krajowego i międzynarodowego. Szkolenie ma charakter praktycznych warsztatów. Uczestnicy będą mieli możliwość analizy otrzymanych etykiet pod kątem ich zgodności z obowiązującymi przepisami prawa. Szkolenie obejmuje również przygotowanie własnego projektu etykiety/opakowania na podstawie materiałów otrzymanych od szkoleniowców.
Szkolenie skierowane do
Szkolenie skierowane jest do technologów, kierowników jakości, pracowników działów jakości, działów marketingu oraz osób odpowiedzialnych za znakowanie środków spożywczych z branży przetwórstwa zbóż, piekarstwa oraz ciastkarstwa.
Szkolenie jest kierowane do osób rozpoczynających swoją przygodę ze znakowaniem żywności oraz osób chętnych do dyskusji i wymiany doświadczeń z tym związanych.
Szkolenie nie obejmuje zagadnień dotyczących znakowania soków, napojów, wód, wyrobów alkoholowych, produktów przetwórstwa mięsnego i mleczarskiego oraz suplementów i żywności dla dzieci.
Program
DZIEŃ 1: 23.02.22 godz. 09.00-15.00 ( w trakcie szkolenia przewidywane są przrwy)
- Co to jest znakowanie?
- Definicja znakowania według ustawodawcy
- Jakość a marketing – sprzeczne interesy?
- Produkty branży przetwórstwa zbóż, piekarstwa i ciastkarstwa a wymogi prawne
- Obowiązujące akty prawne regulujące informacje przekazywane o produktach
- Przepisy krajowe
- Przepisy unijne
- Przykładowe różnice w przepisach krajowych na terenie UE
- Wymagania prawne dotyczące umieszczania informacji na opakowaniu
- Informacje obowiązkowe na temat żywności
- Informacje dobrowolne na temat żywności
- Warsztaty:
- Ocena zgodności przykładowych etykiet z obowiązującymi wymogami prawa żywnościowego UE
DZIEŃ 2: 24.02.22 godz. 09.00-15.00 ( w trakcie szkolenia przewidywane są przrwy)
- Warsztaty w grupach:
- Przygotowanie projektu etykiety/opakowania na podstawie otrzymanych materiałów (specyfikacje surowców, receptury)
- Prezentacja i analiza przygotowanych projektów
- Przykładowe orzeczenia krajowe i międzynarodowe
- Sesja Q&A.
- Zakończenie szkolenia.
Uczestnicy mogą przed szkoleniem przesłać wzory etykiet do weryfikacji problemowych kwestii na adres:
1 etykieta/osobę, minimum 7 dni przed szkoleniem.
Warunki uczestnictwa
- Koszt uczestnictwa za dwudniowe szkolenie 1100 zł netto/osobę
- Klienci Strefy Managera - opłata 900 zł netto za uczestnika
- Osoby zapisane na szkolenie do 15.02.2022 otrzymają zniżkę 100 zł netto/osobę
- Termin: 23-24.02.2022, godzina 09:00-15:00
Prosimy o rejestrację poprzez formularz poniżej:
>> Rejestracja <<
Zapytaj organizatora o szczegóły