Próbkobiorca mięsa, wyrobów mięsnych i wymazów higieniczno-sanitarnych.
Data: 13.02.2025 Miejsce: ON-LINE
Czas trwania: 5 h
Cel szkolenia
• Przypomnienie podstawowych obowiązków producentów żywności pochodzenia zwierzęcego w oparciu o wymagania
prawne,
• Praktyczne wykorzystanie wiedzy w zakresie metodyki pobierania próbek mięsa wieprzowego, wołowego i drobiowego,
• Potwierdzenie kompetencji w zakresie pobierania próbek mięsa, przetworów mięsnych oraz wymazów higieniczno -
sanitarnych (zaświadczenie),
• Konsultacje z wykładowcą posiadającym wieloletnie doświadczenie w prowadzeniu szkoleń z zakresu mięsa
i przetworów mięsnych.
Szkolenie skierowane do
Szkolenie skierowanie jest do pracowników działów jakości, produkcji i laboratoriów zakładów przemysłu mięsnego
odpowiedzialnych za pobór próbek mięsa, przetworów mięsnych i wymazów do badań mikrobiologicznych.
Program
1. Wstęp - ogólne zasady pobierania próbek żywności i pasz:
• Przepisy związane z pobieraniem próbek żywności do badań laboratoryjnych,
• Cele pobierania próbek,
• Metody pobierania próbek,
• Rodzaje próbek.
2. Pobieranie próbek pierwotnych i próbek wtórnych mięsa i przetworów mięsnych:
• Sprzęt do pobierania próbek,
• Liczność pobieranych próbek pierwotnych,
• Sposób pobierania próbek,
• Sprawozdania z pobierania próbek,
• Pakowanie próbek,
• Warunki transportu i przechowywania próbek.
3. Pobieranie próbek z tusz zwierząt rzeźnych w celu oceny higieny zakładu:
• Pobieranie próbek metodą niszczącą za pomocą skalpela lub korkoboru,
• Pobieranie próbek metodą nieniszczącą za pomocą gąbki ściernej,
• częstotliwość pobierania, miejsce pobierania, schematy.
4. Ćwiczenia praktyczne (pokazowe):
• Pobieranie wymazów z powierzchni twardych,
• Pobieranie próbek z powierzchni za pomocą płytek kontaktowych,
• Pobieranie próbek z powierzchni tusz metodą niszczącą,
• Pobieranie próbek z powierzchni tusz metodą nieniszczącą,
5. Dodatkowe pytania, podsumowanie, zakończenie szkolenia.
Warunki uczestnictwa
Wypełnienie, akceptacja i przesłanie formularza zgłoszeniowego - plik .doc lub zgłoszenie ze stroy internetowej.
Zgłoszenia prosimy nadsyłać do 7 dni przed terminem szkolenia.
Link do formualrza elektronicznego dostępny na stronie - https://hamilton.com.pl/formularz-zgloszeniowy/?training_id=12330&place_id=0&utm_source=reference&utm_medium=FoodFakty.pl&utm_campaign=FF_SPP&utm_id=%23SZKOLENIA
Program szkolenia - https://hamilton.com.pl/wp-content/uploads/2021/12/Program-117-SPP-Probkobiorca-miesa-wyrobow-miesnych-i-wymazow-higieniczno-sanitarnych_2025.pdf
W razie jakichkolwiek pytań lub wsparcia technicznego prosimy o kontakt: szkolenia@jsh.com.pl lub telefon: 58/ 766 99 46
Zapytaj organizatora o szczegóły