Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Produkcja mięsa: Rozwiązania Ishida, które ułatwiły ekspansję na chińskim rynku

Danish Crown jest jednym z największych eksporterów na świecie i jednym z największych producentów wieprzowiny w Europie. Nowa chińska fabryka firmy w Szanghaju powstała, aby sprostać rosnącemu wśród tamtejszych konsumentów popytowi na wysokiej jakości produkty mięsne, dostarczane za pośrednictwem supermarketów i handlu online.

 

– Naszym celem było zbudowanie nowej fabryki zgodnie z duńskimi standardami, dlatego skupiliśmy się na pozyskiwaniu najlepszego europejskiego sprzętu – wyjaśnia Nicolai Linde, starszy kierownik ds. projektów, produkcji i łańcucha dostaw. – Zdecydowaliśmy się na Ishida.

 

Działając w ścisłej współpracy z klientem, Ishida dostarczyła zarówno własny, jak i pomocniczy sprzęt, przeznaczony dla czterech linii, które obsługują różnorodne produkty, w tym mieloną i pokrojoną w kostkę wieprzowinę, żeberka i steki. Sprzęt producenta będzie także wykorzystywany do kontroli jakości termoformowanych opakowań wieprzowych. Zdolność przerobu i pakowania fabryki szacuje się na 14 000 ton mięsa każdego roku.
 
Głównymi powodami, dla których Danish Crown zdecydowała się na współpracę z Ishida, była zdolność firmy do opracowywania kompletnych rozwiązań zgodnie z ich konkretnymi wymaganiami oraz celami w zakresie wydajności i przepustowości, w połączeniu z doskonałą wydajnością i niezawodnością sprzętu.

 

– Czuliśmy, że Ishida posiada najbardziej odpowiednie doświadczenie i oferuje najlepsze rozwiązania – wyjaśnia Nicolai Linde. – Jeden punkt kontaktowy to dodatkowy atut, dzięki niemu mogliśmy przyspieszyć proces zakupu i instalacji maszyn. Dobra współpraca między zespołami i płynny dialog spowodowały zaś, że wszelkie kwestie lub problemy można było omówić i szybko rozwiązać, aby projekt zakończył się w ustalonym terminie, w ramach budżetu oraz wyznaczonych celach wydajnościowych. Ponieważ Ishida ma biuro w Chinach, jest w stanie zapewnić szybką reakcję w zakresie wsparcia serwisowego i części zamiennych – mówi.

 

Modele Ishida zainstalowane w fabryce obejmują zaawansowaną naważarkę wielogłowicową RV-214 firmy, zgrzewarki QX-1100 z podwójnymi tacami (http://bit.ly/37tLZEo), wagi kontrolne DACS-G (http://bit.ly/3puC2N6), systemy kontroli rentgenowskiej IX-GN (https://bit.ly/2NHaBm8) oraz etykieciarki automatycznie generujące cenę z wynikiem ważenia (http://bit.ly/2M8dImE). Dodatkowe wyposażenie zintegrowane z liniami obejmuje kostkownice, krajalnice, stoły dozujące, etykieciarki i kartoniarki. Ishida przeprowadziła również kompleksowe szkolenie personelu fabryki w zakresie obsługi wszystkich swoich maszyn i zapewniła obecność technika, który pozostanie na miejscu podczas pierwszych miesięcy eksploatacji, aby zapewnić bezproblemowy rozruch.

 

Kluczowym wymaganiem dotyczącym ogólnego projektu było zapewnienie maksymalnej elastyczności w zakresie zdolności linii do obsługi szerokiej gamy produktów i typów opakowań. Na przykład, wielogłowicowa waga może wyładowywać pokrojone w kostkę mięso bezpośrednio na tace lub przygotowywać żebra do porcjowania i ułożenia ich na tacach. Podobnie, zgrzewarki do tac QX-1100, które obecnie uszczelniają tacki MAP, są również w stanie obsługiwać opakowania typu skin, co pozwoli producentowi zaspokoić rosnący popyt na chińskim rynku produktów z kością.

 

– Chociaż wcześniej nie byliśmy zaznajomieni z uszczelniaczami do tac firmy Ishida, okazały się one bardzo niezawodne i zapewniają niezmiennie ochronę wysokiej jakości – komentuje Nicolai Linde.

 

Nad wydajnością produkcji czuwać będą także systemy kontroli rentgenowskiej IX-GN 4044 firmy i wagi kontrolne DACS-G-015 (https://bit.ly/3puC2N6), które zapewniają kontrolę jakości i kontrolę wagi na dwóch oddzielnych liniach do termoformowania.

 

Pytania dotyczące zakupu urządzeń Ishida:

Fenix Systems Sp. z o.o.

ul. Długa 40, Moczydłów,

05-530 Góra Kalwaria

Słowa kluczowe: ishida, mięso, naważarki, wagi, linia pakująca

Autor: Ishida Europe

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn