Przegląd metod stosowanych w analizie sensorycznej
Data: 21.05.2025 Miejsce: Warszawa
Czas trwania: 6 h
Cel szkolenia
Szkolenie ma na celu dostarczenie wiedzy i przekazanie praktycznych zasad stosowania metod sensorycznych w zależności od wyznaczonego celu badania.
W części teoretycznej zostaną przedstawione zasady doboru odpowiedniej metodyki badawczej w zależności od problemu stawianego ocenie, istotne wytyczne przygotowania testów oraz opracowania i interpretacji wyników. Część praktyczna obejmuje praktyczne wykonanie ocen z zastosowaniem poznanych metod z naciskiem na właściwą technikę oceny.
Szkolenie skierowane do
osób odpowiedzialnych za przeprowadzanie oceny sensorycznej produktów – pracowników Działu Jakości, R&D, Marketingu i Laboratorium.
Program
Część praktyczna:
• Omówienie grup metod sensorycznych: różnicowych, skalowania, profilowania sensorycznego, szeregowania, opisowych, porównawczych
• Ocena jakościowa versus ocena konsumencka.
Część praktyczna będzie wzbogacona informacjami odnośnie:
• Różnic pomiędzy oceną sensoryczną jakości oraz oceną preferencji konsumenckich
• Praktycznych wskazówek realizacji badań z zastosowaniem wybranych metod, zasad interpretacji wyników i technik oceny.
Warunki uczestnictwa
https://www.merieuxnutrisciences.com/pl/szkolenia-otwarte-formularz-zgloszeniowy/
Zapytaj organizatora o szczegóły