Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Data: 27.11.2024 Miejsce: ON-LINE
Czas trwania: 5 h
Celem szkolenia jest zaprezentowanie w czasie rzeczywistym jak poruszać się po przepisach prawa żywnościowego, korzystając
z funkcjonalności dwóch najważniejszych baz aktów prawnych – systemu Eur-Lex dla prawa unijnego oraz ISAP dla prawa
krajowego. Uczestnicy dowiedzą się w jaki sposób wyświetlić najbardziej aktualną wersję aktu prawnego, jak odszukać akty
zmieniające oraz akty powiązane, a także jak przywoływać określone przepisy (na przykładach). Podczas spotkania
zaprezentowane zostaną także narzędzia służące śledzeniu inicjatyw legislacyjnych oraz podstawowe definicje
z obszaru charakterystyki aktów prawnych.
Szkolenie skierowane jest do osób pracujących w branży spożywczej, w szczególności pracowników działów jakości oraz
technologów, którym liczne przepisy prawa żywnościowego niezbędne są w codziennej pracy.
1. Charakterystyka i hierarchia aktów prawnych
• Czym jest rozporządzenie unijne i czym różni się od dyrektywy?
• Czym są unijne decyzje, zalecenia i opnie?
• Czym jest ustawa i rozporządzenie krajowe? Czym rozporządzenie krajowe różni się od unijnego?
• Akty ustawodawcze i nie ustawodawcze.
2. Struktura i przywoływanie aktów prawnych
• Systematyka jednostek redakcyjnych aktów prawnych
• Sposób oznaczania artykułu, ustępu, litery, punktu, podpunktu, tiretu
• Zasady przywoływania aktów prawnych.
3. Sposób korzystania z systemu Eur-Lex
• Wyszukiwanie aktów prawnych po temacie
• Widok dokumentu - tekst opublikowany, akty zmieniające, sprostowania, wersja aktualna, wersje skonsolidowane
• Inne funkcjonalności - spis treści, widok wielojęzyczny
• Teksty i orzeczenia powiązanie z danym dokumentem.
4. Sposób korzystania z systemu ISAP
• Tekst aktu, tekst ogłoszony, tekst jednolity, tekst ujednolicony – różnice
• Akty zmieniające (objęte i nieobjęte tekstem jednolitym)
• Powiązania z przepisami unijnymi.
5. Monitorowanie zmian legislacyjnych
• Narzędzia pomocne w śledzeniu zmian w przepisach prawa żywnościowego
• Inicjatywy ustawodawcze Komisji Europejskiej – portal „Wyraź swoją opinię”
• Rządowe Centrum Legislacji
6. Podsumowanie, zakończenie szkolenia
• Sesja pytań i odpowiedzi.
Wypełnienie, akceptacja i przesłanie formularza zgłoszeniowego - plik .doc lub zgłoszenie ze stroy internetowej.
Zgłoszenia prosimy nadsyłać do 7 dni przed terminem szkolenia.
Link do formualrza elektronicznego dostępny na stronie - https://hamilton.com.pl/szkolenia/harmonogram-szkolen/
Program szkolenia - https://hamilton.com.pl/wp-content/uploads/2022/05/Program-174_JB_Stosowanie-prawa-zywnosciowego-w-praktyce_2024.pdf
W razie jakichkolwiek pytań lub wsparcia technicznego prosimy o kontakt: szkolenia@jsh.com.pl lub telefon: 58/ 766 99 46
Zapytaj organizatora o szczegóły