eFORUM FoodFakty – Optymalizacja procesów produkcyjnych i biznesowych w przemyśle spożywczym- nagranie
eFORUM FoodFakty – Optymalizacja procesów produkcyjnych i biznesowych w przemyśle spożywczym- nagrania z dnia 27.01.2022 r.
eFORUM FoodFakty – Optymalizacja procesów produkcyjnych i biznesowych w przemyśle spożywczym- nagrania z dnia 27.01.2022 r.
7 marca, po wielu miesiącach oczekiwań, wejdzie w życie opracowywana i zapowiadana od dłuższego czasu a ostatecznie uchwalona 2 grudnia 2021 roku, ustawa o wyrobach winiarskich.
Nagranie warsztatu eksperckiego "Warsztaty Strefy Managera - styczeń 2022 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - branża spożywcza, opakowania, suplementy diety". Podsumowanie poprzedniego miesiąca. Gość Specjalny - Cor Groenveld - Market Development Director FSSC 22000 - Temat - Kultura Bezpieczeństwa Żywności.
Koniec minionego roku przyniósł ważne zmiany w prawie. Przestała obowiązywać dotychczasowa ustawa zakazująca nieuczciwego wykorzystywania przewagi kontraktowej w obrocie rolno-spożywczym. Od 23 grudnia 2021 r. mamy nowe przepisy i nowe zakazy.
Zmiany w rozporządzeniu (WE) nr 1881/2006 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów alkaloidów opium w niektórych artykułach spożywczych.
„Reklama dźwignią handlu” to hasło, z którym prawie każdy się zgodzi. Sposób w jaki produkt jest prezentownay i reklamowany ma ogromny wpływ na jego sukces rynkowy. Starając się jednak jak najskuteczniej dotrzeć do konsumenta nie można zapominać, że reklama i prezentacja podlega przepisom prawa.
Nagranie warsztatu eksperckiego "Warsztaty Strefy Managera - grudzień 2021 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - branża spożywcza, opakowania, suplementy diety". Podsumowanie poprzedniego miesiąca. Gość Specjalny - Joanna Gałązka (Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin).
eFORUM - Monitoring Środowiskowy - nagranie z dnia 09.12.2021 r.
18 grudnia 2019 roku została opublikowana Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/2161, zwana Dyrektywą Omnibus. Dyrektywa ta wprowadziła szereg rozwiązań prawnych mających chronić konsumentów, z których dwa są istotne z punktu widzenia producentów i dystrybutorów żywności.
Czy jeśli dostanę pismo o możliwości zapoznania się z aktami, to muszę jechać do urzędu? A jeśli nie pojadę to czy będę mógł składać odwołanie od decyzji? I o co chodzi z możliwością zapoznania się z aktami?
Nagranie warsztatu eksperckiego "Warsztaty Strefy Managera - listopad 2021 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - branża spożywcza, opakowania, suplementy diety". Podsumowanie poprzedniego miesiąca. Gość Specjalny - Paweł Borek (Borek Legal).
Mycie to jeden z podstawowych procesów wykorzystywanych w przemyśle spożywczym, niezbędny do zachowania odpowiedniego bezpieczeństwa żywności. Procesowi mycia poddawane są nie tylko maszyny i urządzenia mające kontakt z żywnością, ale również i sama żywność
FoodFakty Summit - Prawo żywnościowe – wyzwania i nowe możliwości - nagrania referatów z dnia 28.10.2021 r.
FoodFakty Summit - Niepożądane pozostałości w żywności, kryzysy i ryzyko dla bezpieczeństwa konsumentów - nagrania referatów z dnia 26.10.2021 r.
KE opierając się na opinii naukowej EFSA, stwierdziła, że E171 nie może być dłużej uważany za bezpieczny jako dodatek do żywności, ze względu na fakt, że nie można wykluczyć obaw dotyczących jego genotoksyczności. Jakie będą potencjalne konsekwencje tej decyzji?
Jak wygląda stosowanie dwutlenku tytanu w wybranych krajach trzecich? Co można stosować zamiast?
Żywność oparta o składniki roślinne to już nie tylko niszowa ekstrawagancja wybrańców, trend, moda czy poprawność polityczna. To absolutna konieczność. Raport Międzyrządowego Zespołu ONZ ds. Zmian Klimatu (IPCC) nie pozostawia żadnych wątpliwości. Musimy natychmiast odejścia od emisji CO2, za którą w dużej mierze odpowiada przemysłowa hodowla zwierząt.
FoodFakty Summit - Rewolucja opakowaniowa i jej wpływ na środowisko i branżę - nagrania referatów z dnia 21.10.2021 r.
W związku z coraz większą konkurencją na rynku spożywczym wielu producentów i dystrybutorów żywności pragnie zabezpieczyć swoje prawa przed ewentualnymi nieuczciwymi działaniami konkurencji. Chodzi w szczególności o próby skopiowania receptury, wyglądu, sposobu prezentacji lub reklamy żywności. Jakie instrumenty prawne można wykorzystać aby zabezpieczyć swoje interesy?
FoodFakty Summit - Działania przemysłu spożywczego w ramach zrównoważonego rozwoju - nagrania referatów z dnia 19.10.2021 r.
Nagranie warsztatu eksperckiego "Warsztaty Strefy Managera - październik 2021 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - branża spożywcza, opakowania, suplementy diety". Podsumowanie poprzedniego miesiąca. Gość Specjalny - Beata Studzińska-Marciniak (IFS).
Tlenek etylenu używany jest do sterylizacji materiałów i narzędzi stosowanych w chirurgii oraz innych wyrobów medycznych, nie jest dopuszczony do stosowania w żywności w Europie. Związane jest to z dosyć dużą toksycznością tego związku.