Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Data: 25.10.2024 Miejsce: ON-LINE/WARSZAWA
Czas trwania: 5 h
Celem szkolenia jest zapoznanie z wymaganiami względem dedykowanych wydzielonych części zakładu do ochrony
produktów przed zanieczyszczeniem w zakładzie przemysłu spożywczego.
Szkolenie skierowanie jest do pracowników działów jakości i laboratoriów zakładów przemysłu spożywczego
odpowiedzialnych za prawidłowe zaprojektowanie, wyposażenie, użytkowanie, udokumentowanie stref wysokiego ryzyka,
a także pracowników działów: utrzymania ruchu, produkcji, członków zespołu ds. HACCP, audytorów wewnętrznych.
1. Strefy ryzyka w zakładzie przemysłu spożywczego – wprowadzenie do zagadnienia
2. Jakie produkty wymagają stref ryzyka
3. Wymagania prawne oraz standardów w zakresie ochrony produktu przez strefy ryzyka
• Wymagania prawne – krajowe i unijne
• Wymagania standardu BRC Food
• Wymagania standardu IFS
4. Źródła zanieczyszczeń w zakładach przemysłu spożywczego
• Zanieczyszczenia fizyczne
• Zanieczyszczenia chemiczne
• Zanieczyszczenia biologiczne
5. Strefy ryzyka – jakie?
• Celowość wyznaczania stref ryzyka
• Rodzaje stref
6. Drzewo decyzyjne do wyznaczania stref ryzyka
7. Wyposażenie stref ryzyka - wysokie ryzyko
• Powietrze/wentylacja
• Kanalizacja
• Instalacje – w tym system komputerowy
• Wyposażenie
• Rozdział architektoniczny
• Opakowanie
• Pracownicy
• Urządzenia do podnoszenia higieny w pomieszczeniach
8. Ocena ryzyka – analiza ryzyka w strefie
9. Prawidłowe zasady wejścia pracownika na strefę i wyjścia
10. Kontrola jakości strefy, analiza wyników
• Zasady i cele kontroli strefy
• Słabe punkty strefy
11. Dodatkowe pytania, podsumowanie, zakończenie szkolenia.
Wypełnienie, akceptacja i przesłanie formularza zgłoszeniowego - plik .doc lub zgłoszenie ze stroy internetowej.
Zgłoszenia prosimy nadsyłać do 7 dni przed terminem szkolenia.
Link do formualrza elektronicznego dostępny na stronie - https://hamilton.com.pl/szkolenia/harmonogram-szkolen/
Program szkolenia - https://hamilton.com.pl/wp-content/uploads/2021/12/Program-100-DSZ-Strefy-wysokiego-ryzyka-w-zakladach-przemyslu-spoz_2024.pdf
W razie jakichkolwiek pytań lub wsparcia technicznego prosimy o kontakt: szkolenia@jsh.com.pl lub telefon: 58/ 766 99 46
Zapytaj organizatora o szczegóły