Urzędowa kontrola żywności i pasz
Data: 16.12.2021 Miejsce:
Czas trwania: 1 h
Cel szkolenia
Urzędowa kontrola żywności i pasz obejmuje swym zakresem cały łańcuch produkcji, a tym samym wszystkich jego uczestników: producentów, przetwórców, rolników oraz dostawców. W Polsce funkcjonuje kilka głównych inspekcji zajmujących się urzędową kontrolą takich jak np. PIS oraz IJHARS. Każdy z organów urzędowej kontroli posiada odrębne /choć w dużym stopniu zbliżone/ kompetencje, odmienny zakres kontroli oraz kontroluje inne aspekty produkcji żywności. Wszystkie kwestie związane z urzędową kontrolą umiejscowione są w licznych aktach prawa zarówno unijnego jak i krajowego, przez co tworzą one skomplikowany system urzędowych kontroli żywności i pasz. Celem szkolenia jest przybliżenie uczestnikom struktury urzędowych kontroli, ich zakresu, omówienie organów, ze szczególnym uwzględnieniem ich kompetencji, a także kluczowych zasad urzędowej kontroli.
Szkolenie skierowane do
Osoby pracujące w branży spożywczej, producenci żywności, producenci rolni i przetwórcy, managerowie, technologowie, osoby odpowiedzialne za przestrzeganie norm prawa żywnościowego w przedsiębiorstwie.
Program
- Zakres i definicja urzędowej kontroli.
- Struktura organizacyjna urzędowej kontroli.
- Organy urzędowej kontroli:
- kompetencje
- uprawnienia
- rodzaje i zakres kontroli
- kogo organy ukż mogą kontrolować i w jaki sposób.
- Omówienie poszczególnych inspekcji:
- Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
- Inspekcja Weterynaryjna
- Państwowa Inspekcja Sanitarna /Sanepid/
- Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa.
- Zasady urzędowej kontroli, w tym m.in.:
- kompleksowość
- ostrożność
- prowadzenie kontroli bez uprzedzenia
- dwuinstancyjność
Warunki uczestnictwa
- Koszt uczestnictwa 290 zł netto
- Klienci Strefy Managera - opłata 190 zł netto za uczestnika
- Termin: 16.12.2021, godzina 10:00-11:30
PROSIMY O REJESTACJĘ NA DOLE OPISU SZKOLENIA W SEKCJI WEBINARIA LINK
Zapytaj organizatora o szczegóły