Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Warsztaty z przygotowania i kontroli jakości pożywek i szczepów mikrobiologicznych.

Data: 27.08.2024 Miejsce: Gdynia
Czas trwania: 14 h

Cel szkolenia

Omówienie podstawowych wymogów normy ISO 11133 w zakresie kontroli jakości podłóż mikrobiologicznych pod kątem
parametrów mikrobiologicznych oraz różnych aspektów pracy ze szczepami. Przygotowanie pracowników do wykonywania
badań jałowości, selektywności, specyficzności i żyzności zgodnie z w/w Normą Międzynarodową oraz do prowadzenia kolekcji
szczepów wzorcowych w laboratorium.
Dodatkowo, zdobycie umiejętności w zakresie pracy ze szczepami wzorcowymi również w innych aspektach pracy
laboratorium – np. przygotowanie inokulum do kontaminacji próbek do porównań między analitykami czy kontaminacji
próbek do weryfikacji metody itp.
Szkolenie prowadzone ze szczególnym naciskiem na praktyczne nabycie umiejętności na każdym etapie - od zaplanowanie
badania, jego zakresu, niezbędnych materiałów, poprzez jego wykonanie i przygotowanie odpowiedniej zawiesiny szczepów i
kończąc na przygotowaniu odpowiedniej dokumentacji. Uczestnicy wykonują poszczególne etapy samodzielnie, pod
bezpośrednim nadzorem prowadzącego szkolenie, przy małej liczbie uczestników.

Szkolenie skierowane do

Szkolenie skierowane jest do pracowników przyzakładowych laboratoriów branży przemysłu spożywczego, diagnostów
laboratoryjnych i pracowników mikrobiologicznych laboratoriów stacji sanitarno-epidemiologicznych wszystkich szczebli, a
także pracowników innych laboratoriów zainteresowanych problematyką szkolenia.

Program

WYKŁADY:
1. Jakość podłóż mikrobiologicznych – kryteria mikrobiologiczne zgodnie z wymogami normy ISO 11133:
• Metody oceny pożywek stałych i płynnych
• Sposoby sterylizacji
• Terminy ważności dla podłóż przygotowanych w laboratorium
• Omówienie parametrów mikrobiologicznych oceny jakości , zasady doboru wraz z odpowiednimi przykładami,
obliczenia
• Niezbędna dokumentacja – dokumentacja dostarczona wraz z odczynnikami oraz przygotowanie wewnętrznych kart
kontrolnych
2. Szczepy wzorcowe (i nie tylko) w codziennej pracy mikrobiologa:
• Szczepy wzorcowe – definicja, pozyskiwanie oraz światowe kolekcje szczepów wzorcowych
• Zastosowanie szczepów wzorcowych jako CRM w laboratorium mikrobiologicznym
• Szczepy wzorcowe, macierzyste, robocze w praktyce laboratoryjnej – definicje, zasady postępowania, pasaże i
ożywianie
• Sposoby przechowywania szczepów i pochodnych wraz z prezentacją różnych dostępnych rozwiązań
• Podstawowe zasady pracy ze szczepami
• Nadzór nad szczepami w laboratorium akredytowanym wraz z przykładami dokumentacji
• Przygotowywanie inokulum w celu badania jakości podłóż, wewnętrznej kontroli jakości czy weryfikacji metod
• Szczepy wzorcowe a środowiskowe -kolekcja szczepów in house, przydatność szczepów środowiskowych w badaniach
• Metody identyfikacji szczepów.
WARSZTATY W LABORATORIUM:
1. Przechowywanie mikroorganizmów na przykładzie kriobanków – zakładanie, ożywianie.
2. Sprawdzenie szczepów – ocena morfologii i reakcji biochemicznych.
3. Przygotowanie inokulum do pracy – kontaminacja próbek do badań, ustalanie gęstości inokulum.
4. Wykonanie badania jałowości, selektywności, specyficzności i żyzności na wybranych podłożach mikrobiologicznych.
Podsumowanie, zakończenie szkolenia.
W celu szczególnej ochrony i w związku z realizacją szkolenia w laboratorium osoby wrażliwe na substancje chemiczne oraz
kobiety w ciąży prosimy o zgłaszanie niniejszych faktów przed realizacją szkolenia.

Warunki uczestnictwa

Wypełnienie, akceptacja i przesłanie formularza zgłoszeniowego - plik .doc lub zgłoszenie ze stroy internetowej.


Zgłoszenia prosimy nadsyłać do 7 dni przed terminem szkolenia.

Link do formualrza elektronicznego dostępny na stronie - https://hamilton.com.pl/szkolenia/harmonogram-szkolen/


Program szkolenia - https://hamilton.com.pl/wp-content/uploads/2022/12/Program-02-MIK-Warsztaty-z-przygotowania-i-kontroli-jakosci-pozywek-i-szczepow-mikrobiologicznych_2024.pdf 


W razie jakichkolwiek pytań lub wsparcia technicznego prosimy o kontakt: szkolenia@jsh.com.pl lub telefon: 58/ 766 99 46

Zapytaj organizatora o szczegóły

  • Wyrażam zgodę na przekazywanie informacji handlowych oraz marketing bezpośredni za pomocą środków komunikacji elektronicznej oraz telekomunikacyjnych urządzeń końcowych przez podmioty Prokonsument Sp. z o.o. oraz Firmę właściciela powierzonych  materiałów na podstawie umowy z portalem FoodFakty,  zgodnie z postanowieniami ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. nr 144, poz. 204, z późń. zm.) oraz ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz.U. 2004 nr 171 poz. 1800, z późń. zm.) w celu udostępnienia pobranych z portalu materiałów.

    Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Każda komunikacja jaką do Ciebie skierujemy będzie zawierała opcję wycofania.

    Informacja

    Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej o naszym podejściu do danych osobowych (zgodnie z wymogiem art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE).

    Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest warunkiem zrealizowania świadczenia.

    Więcej informacji zawarte w: Warunki Ogólne i Regulamin oraz Polityka Prywatności

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.