Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Data: 26.11.2024 Miejsce: Gdynia
Czas trwania: 14 h
Omówienie podstawowych wymogów normy ISO 11133 w zakresie kontroli jakości podłóż mikrobiologicznych pod kątem
parametrów mikrobiologicznych oraz różnych aspektów pracy ze szczepami. Przygotowanie pracowników do wykonywania
badań jałowości, selektywności, specyficzności i żyzności zgodnie z w/w Normą Międzynarodową oraz do prowadzenia kolekcji
szczepów wzorcowych w laboratorium.
Dodatkowo, zdobycie umiejętności w zakresie pracy ze szczepami wzorcowymi również w innych aspektach pracy
laboratorium – np. przygotowanie inokulum do kontaminacji próbek do porównań między analitykami czy kontaminacji
próbek do weryfikacji metody itp.
Szkolenie prowadzone ze szczególnym naciskiem na praktyczne nabycie umiejętności na każdym etapie - od zaplanowanie
badania, jego zakresu, niezbędnych materiałów, poprzez jego wykonanie i przygotowanie odpowiedniej zawiesiny szczepów i
kończąc na przygotowaniu odpowiedniej dokumentacji. Uczestnicy wykonują poszczególne etapy samodzielnie, pod
bezpośrednim nadzorem prowadzącego szkolenie, przy małej liczbie uczestników.
Szkolenie skierowane jest do pracowników przyzakładowych laboratoriów branży przemysłu spożywczego, diagnostów
laboratoryjnych i pracowników mikrobiologicznych laboratoriów stacji sanitarno-epidemiologicznych wszystkich szczebli, a
także pracowników innych laboratoriów zainteresowanych problematyką szkolenia.
WYKŁADY:
1. Jakość podłóż mikrobiologicznych – kryteria mikrobiologiczne zgodnie z wymogami normy ISO 11133:
• Metody oceny pożywek stałych i płynnych
• Sposoby sterylizacji
• Terminy ważności dla podłóż przygotowanych w laboratorium
• Omówienie parametrów mikrobiologicznych oceny jakości , zasady doboru wraz z odpowiednimi przykładami,
obliczenia
• Niezbędna dokumentacja – dokumentacja dostarczona wraz z odczynnikami oraz przygotowanie wewnętrznych kart
kontrolnych
2. Szczepy wzorcowe (i nie tylko) w codziennej pracy mikrobiologa:
• Szczepy wzorcowe – definicja, pozyskiwanie oraz światowe kolekcje szczepów wzorcowych
• Zastosowanie szczepów wzorcowych jako CRM w laboratorium mikrobiologicznym
• Szczepy wzorcowe, macierzyste, robocze w praktyce laboratoryjnej – definicje, zasady postępowania, pasaże i
ożywianie
• Sposoby przechowywania szczepów i pochodnych wraz z prezentacją różnych dostępnych rozwiązań
• Podstawowe zasady pracy ze szczepami
• Nadzór nad szczepami w laboratorium akredytowanym wraz z przykładami dokumentacji
• Przygotowywanie inokulum w celu badania jakości podłóż, wewnętrznej kontroli jakości czy weryfikacji metod
• Szczepy wzorcowe a środowiskowe -kolekcja szczepów in house, przydatność szczepów środowiskowych w badaniach
• Metody identyfikacji szczepów.
WARSZTATY W LABORATORIUM:
1. Przechowywanie mikroorganizmów na przykładzie kriobanków – zakładanie, ożywianie.
2. Sprawdzenie szczepów – ocena morfologii i reakcji biochemicznych.
3. Przygotowanie inokulum do pracy – kontaminacja próbek do badań, ustalanie gęstości inokulum.
4. Wykonanie badania jałowości, selektywności, specyficzności i żyzności na wybranych podłożach mikrobiologicznych.
Podsumowanie, zakończenie szkolenia.
W celu szczególnej ochrony i w związku z realizacją szkolenia w laboratorium osoby wrażliwe na substancje chemiczne oraz
kobiety w ciąży prosimy o zgłaszanie niniejszych faktów przed realizacją szkolenia.
Wypełnienie, akceptacja i przesłanie formularza zgłoszeniowego - plik .doc lub zgłoszenie ze stroy internetowej.
Zgłoszenia prosimy nadsyłać do 7 dni przed terminem szkolenia.
Link do formualrza elektronicznego dostępny na stronie - https://hamilton.com.pl/formularz-zgloszeniowy/?training_id=15668&place_id=0&utm_source=reference&utm_medium=FoodFakty.pl&utm_campaign=FF_MIK&utm_id=%23SZKOLENIA
Program szkolenia - https://hamilton.com.pl/wp-content/uploads/2022/12/Program-02-MIK-Warsztaty-z-przygotowania-i-kontroli-jakosci-pozywek-i-szczepow-mikrobiologicznych_2024.pdf
W razie jakichkolwiek pytań lub wsparcia technicznego prosimy o kontakt: szkolenia@jsh.com.pl lub telefon: 58/ 766 99 46
Zapytaj organizatora o szczegóły