Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Data: 22.01.2025 Miejsce: WARSZAWA
Czas trwania: 7 h
Szkolenie ma na celu zapoznanie uczestników z podstawami analizy sensorycznej oraz sprawdzenie wrażliwości sensorycznej
uczestników poprzez udział w testach weryfikacyjnych w zakresie zmysłu smaku, węchu, czucia i wzroku. Mocną stroną
naszego szkolenia jest duża liczba ćwiczeń na zmysłach. Teorię ograniczamy do niezbędnego minimum.
Testy sensoryczne mają na celu ocenę indywidualnej wrażliwości sensorycznej poszczególnych uczestników, ocenę
predyspozycji uczestnika pod kątem tworzenia panelu sensorycznego oraz doskonalenia umiejętności oceny sensorycznej
pracowników uczestniczących we wcześniejszych szkoleniach.
Szkolenie skierowane jest do wszystkich osób związanych z analizą sensoryczną, a w szczególności pracowników
laboratorium, kontroli jakości, działu marketingu i R&D, pracowników produkcji.
WYKŁAD:
1. Podstawy analizy sensorycznej, definicje i terminologia.
2. Czynniki wpływające na wyniki analizy sensorycznej.
3. Omówienie podstawowych błędów w analizie sensorycznej.
4. Omówienie podstawowych testów weryfikacyjnych.
WARSZTATY:
1. Weryfikacja wrażliwości sensorycznej z wykorzystaniem testów wymaganych normą ISO 8586:2023 i innych norm
związanych:
• Sprawdzanie rozpoznawania podstawowych wzorców smaku oraz test na progi wrażliwości smakowej
• Sprawdzenie zdolności w zakresie rozpoznawania wzorców zapachowych
• Sprawdzenie zdolności w zakresie rozróżniania intensywności zapachów
• Sprawdzenie zdolności w zakresie rozróżniania barw i intensywności barw
• Sprawdzenie zdolności w zakresie rozróżniania poziomów wybranych cech teksturalnych.
2. Podsumowanie, rozdanie certyfikatów, zakończenie szkolenia.
Wypełnienie, akceptacja i przesłanie formularza zgłoszeniowego - plik .doc lub zgłoszenie ze stroy internetowej.
Zgłoszenia prosimy nadsyłać do 7 dni przed terminem szkolenia.
Link do formualrza elektronicznego dostępny na stronie - https://hamilton.com.pl/formularz-zgloszeniowy/?training_id=12378&place_id=0&utm_source=reference&utm_medium=FoodFakty.pl&utm_campaign=FF_SEN&utm_id=%23SZKOLENIA
Program szkolenia - https://hamilton.com.pl/wp-content/uploads/2021/12/Program-01-SEN_Weryfikacja-wrazliwosci-sensorycznej-uczestnikow-zespolu-oceniajacego_2025.pdf
W razie jakichkolwiek pytań lub wsparcia technicznego prosimy o kontakt: szkolenia@jsh.com.pl lub telefon: 58/ 766 99 46
Zapytaj organizatora o szczegóły