Wykorzystanie metod analizy sensorycznej w kontroli jakości produktów żywnościowych
Data: 09.04.2025 Miejsce: Warszawa
Czas trwania: 6 h
Cel szkolenia
Szkolenie ma na celu dostarczenie wiedzy i przekazanie praktycznych zasad stosowania metod sensorycznych do kontroli jakości środków spożywczych. W części teoretycznej zostaną przedstawione zasady realizacji ocen sensorycznych oraz analizy i interpretacji uzyskanych wyników. Część praktyczna obejmuje dodatkowo weryfikację sprawności sensorycznej uczestników w zakresie wykrywania różnic jakościowych w badanych produktach oraz praktyczne wykonanie ocen z zastosowaniem poznanych metod.
Szkolenie skierowane do
Grupa docelowa:
Osoby odpowiedzialne za kontrolę sensoryczną jakości produktów – pracownicy Działu Jakości, Laboratorium.
Program
Część praktyczna:
• Metody opierające się na badaniu różnic jakościowych pomiędzy produktami – test trójkątowy, test parzysty, test oszacowania stopnia różnicy („Degree of difference test”)
• Metody opierające się na wyznaczaniu poziomu jakości produktu – metody skalowania, metoda punktowa.
Część praktyczna będzie wzbogacona informacjami odnośnie:
• Podstawowych zasad przygotowania i realizacji ocen sensorycznych
• Metod sensorycznych mających zastosowanie w kontroli jakości – przykłady i kierunki stosowania poszczególnych metod
• Praktycznych wskazówek realizacji badań z zastosowaniem wybranych metod, zasad interpretacji wyników
Warunki uczestnictwa
https://www.merieuxnutrisciences.com/pl/szkolenia-otwarte-formularz-zgloszeniowy/
Zapytaj organizatora o szczegóły