Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Data: 23.01.2025 Miejsce: ON-LINE
Czas trwania: 6 h
Celem szkolenia jest prezentacja i omawiane wymagań standardu FSSC 22000 wersja 6, z naciskiem na wymagania programów
wstępnych (ISO/TS 22002-1) oraz wymagania dodatkowe FSCC 22000.
Szkolenie przeznaczone jest dla osób zaangażowanych w funkcjonowanie systemu zarządzania, powołanych do zespołu
bezpieczeństwa żywności/HACCP, które pragną zapoznać się z wymaganiami standardu FSSC 22000, czyli m.in. dla
pracowników, menadżerów, przewodniczących zespołu bezpieczeństwa żywności (HACCP) oraz kandydatów na audytorów
wewnętrznych w zakładach produkujących żywność, w szczególności pragnących rozbudować swój system zarządzania
bezpieczeństwem żywności do poziomu wymaganego przez klientów w tym sieci handlowe (FSSC jest standardem uznawanym
przez GFSI).
Uczestnicy powinni znać wymagania normy ISO 22000. Szkolenie jest rozszerzeniem wiedzy z zakresu systemu zarządzania
bezpieczeństwem żywności wg ISO 22000.
1. Wprowadzenie do koncepcji GFSI oraz innych standardów uznawanych przez GFSI,
2. Budowa standardu:
• ISO 22000:2018 System zarządzania bezpieczeństwem żywności – przypomnienie najważniejszych wymagań,
• ISO/TS 22001:2009 Programy wstępne (PRP) w obszarze produkcji żywności – omówienie specyficznych wymagań,
• Wymagania dodatkowe FSSC 22000.
3. Wymagania dodatkowe dotyczące organizacji podlegających audytowi:
• Zarządzanie usługami i zakupionymi materiałami,
• Etykietowanie produktów i materiały drukowane,
• Obrona żywności (Food Defense) i ograniczanie oszustw żywnościowych (Food fraud),
• Używanie logo FSSC przez organizacje certyfikowane,
• Zarządzanie alergenami,
• Monitoring środowiskowy,
• Kultura bezpieczeństwa i jakości żywności,
• Kontrola jakości,
• Transport, magazynowanie i przechowywanie,
• Zapobieganie zanieczyszczeniom krzyżowym,
• Weryfikacja programów wstępnych,
• Projektowanie i rozwój produktów,
• Zarządzanie sprzętem,
• Straty i odpady żywnościowe,
• Wymagania dotyczące komunikacji,
• Wymagania dla organizacji posiadających certyfikat dla wielu zakładów.
4. Proces certyfikacji:
• Kategorie i podkategorie produktowe – wpływ na certyfikację,
• Planowanie audytów, raportowanie,
• Audyty zapowiedziane, niezapowiedziane oraz zdalne,
• Klasyfikacja niezgodności oraz podejmowanie działań korygujących.
5. Dodatkowe pytania, podsumowanie, zakończenie szkolenia.
Wypełnienie, akceptacja i przesłanie formularza zgłoszeniowego - plik .doc lub zgłoszenie ze stroy internetowej.
Zgłoszenia prosimy nadsyłać do 7 dni przed terminem szkolenia.
Link do formualrza elektronicznego dostępny na stronie - https://hamilton.com.pl/formularz-zgloszeniowy/?training_id=16633&place_id=0&utm_source=reference&utm_medium=FoodFakty.pl&utm_campaign=FF_DSZ&utm_id=%23SZKOLENIA
Program szkolenia - https://hamilton.com.pl/wp-content/uploads/2023/06/Program-222-DSZ_Wymagania-FSSC-22000-wersja-6-_-2025.pdf
W razie jakichkolwiek pytań lub wsparcia technicznego prosimy o kontakt: szkolenia@jsh.com.pl lub telefon: 58/ 766 99 46
Zapytaj organizatora o szczegóły