Wyznaczanie stref higienicznych w zakładzie produkcyjnym oraz środki kontrolne zapobiegające krzyżowemu przenoszeniu zanieczyszczeń mikrobiologicznych.
Data: 20.05.2025 Miejsce: ONLINE
Czas trwania: 4 h
Cel szkolenia
Szkolenie ma na celu zapoznanie uczestników z najpoważniejszymi zagrożeniami mikrobiologicznymi spotykanymi w środowisku produkcyjnym, z procesem wyznaczania stref higienicznych w zakładzie produkcyjnym sektora przemysłu spożywczego, jak również omówienie możliwych działań zapobiegających wystąpieniu tych zagrożeń.
Szkolenie skierowane do
Kierowników jakości, pracowników działów jakości, technologów
Program
Program:
1. Zagrożenia mikrobiologiczne – najpowszechniejsze i najbardziej niebezpieczne patogeny charakterystyczne dla środowiska produkcyjnego.
2. Rozwój biofilmu w środowisku produkcyjnym – struktura szczególnie niebezpieczna dla zdrowia człowieka.
3. Wektory przenoszenia zagrożeń mikrobiologicznych w zakładzie produkcyjnym.
4. Hygienic Zoning – proces wyznaczania stref higienicznych w zakładzie produkcyjnym z praktycznymi przykładami.
5. Bariery i środki kontrolne do zastosowania w zakładzie produkcyjnym w celu ograniczenia / wyeliminowania przenoszenia zagrożeń mikrobiologicznych.
6. Podsumowanie szkolenia, pytania uczestników.
Warunki uczestnictwa
https://www.merieuxnutrisciences.com/pl/szkolenia-otwarte-formularz-zgloszeniowy/
Zapytaj organizatora o szczegóły