Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Zanieczyszczenia chemiczne żywności – rodzaje zagrożeń, wymagania prawne, wykorzystanie wyników badań jako narzędzia do zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności. Tryb stacjonarny.

Data: 23.03.2023 Miejsce: Warszawa
Czas trwania: 6 h

Cel szkolenia

Celem szkolenia jest dostarczenie informacji o zanieczyszczeniach najczęściej występujących w żywności, skutkach zdrowotnych dla konsumenta oraz wymaganiach prawnych w tym zakresie. Dodatkowo uczestnicy szkolenia dowiedzą się, jak planować i wykorzystywać wyniki badań oraz gdzie szukać informacji o zarejestrowanych przypadkach występowania zanieczyszczeń.

Szkolenie skierowane do

Przedstawiciele wszystkich branż sektora spożywczego - technolodzy, kierownicy jakości, pracownicy działów jakości, marketingu i R&D oraz wszystkie osoby zainteresowane tematem zanieczyszczeń w przemyśle spożywczym.
Przykłady omawiane w trakcie warsztatów szkoleniowych zostaną dostosowane do branż reprezentowanych przez uczestników.

Program

1. OBOWIĄZKI PODMIOTÓW NA RYNKU SPOŻYWCZYM – ZARZĄDZANIE BEZPIECZEŃSTWEM I JAKOŚCIĄ ŻYWNOŚCI

- Jak planować i wykorzystywać wyniki badań.
- Obowiązki podmiotów w łańcuchu żywnościowym

2. WYBRANE ZANIECZYSZCZENIA CHEMICZNE ŻYWNOŚCI NA PODSTAWIE ROZPORZĄDZENIA NR 1881/2006

- Metale ciężkie - źródła metali ciężkich, skutki zdrowotne z tym związane, maksymalne limity metali ciężkich w żywności.
- Mikotoksyny – źródła mikotoksyn w żywności, skutki zdrowotne z tym związane, maksymalne limity mikotoksyn w żywności.
- Inne wybrane zanieczyszczenia chemiczne: w tym wwa, dioksyny i pochodnie dioksyn, 3-mcpd, cyjanowodór.
- Zasady pobierania próbek i metody analizy w celu kontroli poziomu substancji zanieczyszczających.

3. AKRYLOAMID JAKO SZCZEGÓLNE ZANIECZYSZCZENIE PROCESOWE

- Powstawanie w żywności.
- Poziomy dochodzenia na podstawie Rozporządzenia Komisji (UE) nr 2017/2158.
- Sposoby ograniczania.

4. PRZEGLĄD NAJCZĘŚCIEJ WYKRYWANYCH ZANIECZYSZCZEŃ ŻYWNOŚCI I NOWE ZANIECZYSZCZENIA ŻYWNOŚCI ORAZ OSTATNIE ZMIANY ROZPORZĄDZENIA NR 1881/2006

- Przegląd najczęściej wykrywanych zanieczyszczeń żywności na podstawie raportów RASFF.
- Ostatnie zmiany Rozporządzenia 1881/2006.

Warunki uczestnictwa

Warunki zgłoszenia i uczestnictwa w szkoleniach stacjonarnych Merieux Nutrisciences dostępne pod adresem:

https://www.merieuxnutrisciences.com/pl/szkolenia-otwarte-formularz-zgloszeniowy/

Zapytaj organizatora o szczegóły

  • Wyrażam zgodę na przekazywanie informacji handlowych oraz marketing bezpośredni za pomocą środków komunikacji elektronicznej oraz telekomunikacyjnych urządzeń końcowych przez podmioty Prokonsument Sp. z o.o. oraz Firmę właściciela powierzonych  materiałów na podstawie umowy z portalem FoodFakty,  zgodnie z postanowieniami ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. nr 144, poz. 204, z późń. zm.) oraz ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz.U. 2004 nr 171 poz. 1800, z późń. zm.) w celu udostępnienia pobranych z portalu materiałów.

    Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Każda komunikacja jaką do Ciebie skierujemy będzie zawierała opcję wycofania.

    Informacja

    Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej o naszym podejściu do danych osobowych (zgodnie z wymogiem art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE).

    Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest warunkiem zrealizowania świadczenia.

    Więcej informacji zawarte w: Warunki Ogólne i Regulamin oraz Polityka Prywatności

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.