Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Data: 23.03.2023 Miejsce: Warszawa
Czas trwania: 6 h
Celem szkolenia jest dostarczenie informacji o zanieczyszczeniach najczęściej występujących w żywności, skutkach zdrowotnych dla konsumenta oraz wymaganiach prawnych w tym zakresie. Dodatkowo uczestnicy szkolenia dowiedzą się, jak planować i wykorzystywać wyniki badań oraz gdzie szukać informacji o zarejestrowanych przypadkach występowania zanieczyszczeń.
Przedstawiciele wszystkich branż sektora spożywczego - technolodzy, kierownicy jakości, pracownicy działów jakości, marketingu i R&D oraz wszystkie osoby zainteresowane tematem zanieczyszczeń w przemyśle spożywczym.
Przykłady omawiane w trakcie warsztatów szkoleniowych zostaną dostosowane do branż reprezentowanych przez uczestników.
1. OBOWIĄZKI PODMIOTÓW NA RYNKU SPOŻYWCZYM – ZARZĄDZANIE BEZPIECZEŃSTWEM I JAKOŚCIĄ ŻYWNOŚCI
- Jak planować i wykorzystywać wyniki badań.
- Obowiązki podmiotów w łańcuchu żywnościowym
2. WYBRANE ZANIECZYSZCZENIA CHEMICZNE ŻYWNOŚCI NA PODSTAWIE ROZPORZĄDZENIA NR 1881/2006
- Metale ciężkie - źródła metali ciężkich, skutki zdrowotne z tym związane, maksymalne limity metali ciężkich w żywności.
- Mikotoksyny – źródła mikotoksyn w żywności, skutki zdrowotne z tym związane, maksymalne limity mikotoksyn w żywności.
- Inne wybrane zanieczyszczenia chemiczne: w tym wwa, dioksyny i pochodnie dioksyn, 3-mcpd, cyjanowodór.
- Zasady pobierania próbek i metody analizy w celu kontroli poziomu substancji zanieczyszczających.
3. AKRYLOAMID JAKO SZCZEGÓLNE ZANIECZYSZCZENIE PROCESOWE
- Powstawanie w żywności.
- Poziomy dochodzenia na podstawie Rozporządzenia Komisji (UE) nr 2017/2158.
- Sposoby ograniczania.
4. PRZEGLĄD NAJCZĘŚCIEJ WYKRYWANYCH ZANIECZYSZCZEŃ ŻYWNOŚCI I NOWE ZANIECZYSZCZENIA ŻYWNOŚCI ORAZ OSTATNIE ZMIANY ROZPORZĄDZENIA NR 1881/2006
- Przegląd najczęściej wykrywanych zanieczyszczeń żywności na podstawie raportów RASFF.
- Ostatnie zmiany Rozporządzenia 1881/2006.
Warunki zgłoszenia i uczestnictwa w szkoleniach stacjonarnych Merieux Nutrisciences dostępne pod adresem:
https://www.merieuxnutrisciences.com/pl/szkolenia-otwarte-formularz-zgloszeniowy/
Zapytaj organizatora o szczegóły