Zarządzanie ryzykiem Salmonella i Listeria monocytogenes przenoszonych przez powietrze w środowisku produkcji i powietrze stosowane do produkcji, w oparciu o standardy BRC, EHEDG, ISO 8573-1:2020, EN 17141 i regulacje prawne.
Data: 01.04.2025 Miejsce: ONLINE
Czas trwania: 4 h
Cel szkolenia
Uczestnicy zdobędą wiedzę na temat zarządzania ryzykiem związanym z Salmonella i Listeria monocytogenes przenoszonymi przez powietrze w środowisku produkcji oraz w powietrzu stosowanym do produkcji. Szkolenie opiera się na wymaganiach BRC, EHEDG, ISO 8573-1:2020, EN 17141 oraz obowiązujących regulacjach prawnych.
Szkolenie skierowane do
Pracowników działów jakości, specjalistów ds. kontroli żywności, kierowników ds. bezpieczeństwa żywności, technologów żywności, osób odpowiedzialnych za zgodność produktów z przepisami.
Program
1. Stan prawny na temat czystości powietrza
2. Mechanizmy przenoszenia mikroorganizmów przez powietrze w ramach bioaerozolu.
3. Monitoring środowiska produkcji i badania mikrobiologiczne powietrza i powierzchni: co badać i dlaczego, jak często badać, gdzie i jak badać.
4. Wymagania dla stref/pomieszczeń czystych produkcji żywności, wg normy EN 17141, wyd. sierpień 2022 r. w ramach 5 stopniowej klasyfikacji czystości powietrza i powierzchni.
5. Zasady ustalania kryteriów dla wybranych grup drobnoustrojów w powietrzu środowiska produkcyjnego.
6. Klasy czystości powietrza sprężonego, wg normy ISO 8573-1:2020.
7. Analiza przypadku (case study) wyznaczania limitów dla Listeria i Salmonella w procesie plasterkowania i pakowania szynki.
8. przykłady wyników badań czystości powietrza w wybranych branżach produkcji żywności.
9. Wybrane standardy techniczne (BRC i EHEDG) do zapewnienia czystości mikrobiologicznej powietrza w środowisku produkcyjnym.
10. Metody dezynfekcji powietrza.
Warunki uczestnictwa
Prosimy o zapoznanie się z warunkami zgłoszenia i uczestnictwa w szkoleniach online Silliker Polska Sp. z o.o. grupa Mérieux NutriSciences: https://www.merieuxnutrisciences.com/eu/wp-content/uploads/2025/01/Warunkiuczestnictwa-w-szkoleniach-online-2025.pdf
Zapytaj organizatora o szczegóły