Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Data: 26.09.2023 Miejsce: ONLINE
Czas trwania: 6 h
Dzięki szkoleniu uczestnicy zdobywają aktualną wiedzę wynikającą nie tylko z wymagań prawa, ale również unijnych przewodników i wytycznych dotyczących znakowania środków spożywczych oraz podejścia organów urzędowej kontroli żywności w Polsce.
Przedstawicieli branży napojów alkoholowych - technologów, kierowników jakości, pracowników działów jakości, marketingu i R&D oraz wszystkich osób odpowiedzialnych za znakowanie środków spożywczych.
I. OGÓLNE WYMOGI DOTYCZĄCE PRZEKAZYWANIA KONSUMENTOM INFORMACJI NA TEMAT
ŻYWNOŚCI – WG ROZPORZĄDZENIA (UE) NR 1169/2011.
- Ogólne zasady i wymogi dotyczące informacji na temat żywności - zakres
odpowiedzialności.
- Teksty niedozwolone i wprowadzające w błąd.
- Czytelność informacji oraz minimalna wysokość czcionki.
-Informacje obowiązkowe na temat żywności.
- Wymagania dotyczące nazwy środków spożywczych.
- Kraj pochodzenia, miejsce pochodzenia.
II. PRAKTYCZNE ASPEKTY ZNAKOWANIA NAPOJÓW ALKOHOLOWYCH
- Ogólne wymagania dla napojów alkoholowych – wg prawa krajowego i unijnego.
- Podawanie wykazu składników z uwzględnieniem informacji o alergenach.
- Dodatki do żywności – sposób deklaracji w wykazie składników, zasada przenoszenia,
możliwość pominięcia.
-Umieszczanie informacji dodatkowych na etykiecie.
-Praktyczne przykłady etykiet z błędami – weryfikacja niewłaściwych zapisów na etykiecie.
III. WARTOŚĆ ODŻYWCZA - INFORMACJĄ OBOWIĄZKOWĄ W OZNAKOWANIU ŚRODKÓW
SPOŻYWCZYCH
- Sposób prezentacji obowiązkowych informacji o wartości odżywczej na opakowaniu.
- Żywność zwolniona z obowiązku znakowania wartością odżywczą.
- Dobrowolne dodatkowe informacje o wartości odżywczej w oznakowaniu środków
spożywczych.
- Praktyczne przykłady rozwiązań – porównanie z obecnym układem wartości odżywczej.
- Przewodnik Komisji Europejskiej dotyczący określania tolerancji dla zawartości składników
deklarowanych w ramach wartości odżywczej.
IV. ODPOWIEDZI NA PYTANIA UCZESTNIKÓW
Warunki zgłoszenia i uczestnictwa w szkoleniach stacjonarnych Merieux Nutrisciences dostępne pod adresem:
https://www.merieuxnutrisciences.com/pl/szkolenia-otwarte-formularz-zgloszeniowy/
Zapytaj organizatora o szczegóły