Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Data: 10.10.2024 Miejsce: ONLINE
Czas trwania: 5 h
Szkolenie ma na celu zapoznanie uczestników z wymogami dotyczącymi prawidłowego znakowania środków spożywczych, w szczególności dotyczących branży mięsnej. Na szkoleniu uczestnicy zapoznają się z aktualnymi wytycznymi i interpretacjami dotyczącymi zarówno tekstów obowiązkowych jak i oświadczeń dobrowolnych. Szczegółowo zostaną omówione wymagania dotyczące właściwego oznakowania mięsa i produktów mięsnych dotyczące deklaracji pochodzenia oraz składników.
pracownicków przemysłu spożywczego, sieci handlowych, w szczególności działów jakości, technologii
Program:
1. Ogólne wymogi dotyczące przekazywania konsumentom informacji na temat żywności – wg Rozporządzenia (UE) nr 1169/2011. Ogólne zasady i wymogi dotyczące informacji na temat
żywności
- Teksty niedozwolone i wprowadzające w błąd.
- Czytelność informacji oraz minimalna wysokość czcionki.
- Nazwa środka spożywczego - Wykaz składników - Prawidłowe nazwy składników i deklaracja QUID
- Znakowanie składników alergennych - Podawanie informacji dotyczącej kraju pochodzenia oraz pochodzenia podstawowego składnika (rozporządzenie (UE) nr 2018/775.
- Data minimalnej trwałości i termin przydatności do spożycia
- Warunki przechowywania oraz warunki użycia
- Informacja o ilości netto.
2. Wartość odżywcza - wymagania i sposób prezentacji.
Sposób prezentacji obowiązkowych informacji o wartości odżywczej na opakowaniu.
Żywność zwolniona z obowiązku znakowania wartością odżywczą.
Dobrowolne dodatkowe informacje o wartości odżywczej w oznakowaniu środków spożywczych.
Przewodnik Komisji Europejskiej – Tolerancje Wartość Odżywcza.
3. Praktyczne aspekty znakowania środków spożywczych z branży mięsnej. Wymagania dotyczące podawania informacji dotyczącej pochodzenia dla różnych gatunków mięsa. Przykłady prawidłowych nazw oraz
sposobu deklaracji wykazu składników.
4. Treści dobrowolne w oznakowaniu żywności. Określenia negatywne typu "bez substancji konserwujących" Oświadczenia i znaki dobrowolne "bez GMO", "bez laktozy", "Produkt polski" itp. Przykłady
oświadczeń zgodnych i niezgodnych.
5. Odpowiedzi na pytania uczestników.
Warunki zgłoszenia i uczestnictwa w szkoleniach stacjonarnych Merieux Nutrisciences dostępne pod adresem:
https://www.merieuxnutrisciences.com/pl/szkolenia-otwarte-formularz-zgloszeniowy/
Zapytaj organizatora o szczegóły