Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Data: 23.01.2025 Miejsce: ONLINE
Czas trwania: 5 h
Szkolenie ma na celu zapoznanie uczestników z wymogami dotyczącymi prawidłowego znakowania środków spożywczych, w szczególności dotyczących branży piekarsko-cukierniczej. Na szkoleniu uczestnicy zapoznają się z aktualnymi wytycznymi i interpretacjami dotyczącymi zarówno tekstów obowiązkowych, jak i oświadczeń dobrowolnych.
pracowników przemysłu spożywczego, sieci handlowych, w szczególności działów jakości, technologii
1. OGÓLNE WYMOGI DOTYCZĄCE PRZEKAZYWANIA KONSUMENTOM INFORMACJI NA TEMAT ŻYWNOŚCI – WG ROZPORZĄDZENIA (UE) NR 1169/2011.
- Ogólne zasady i wymogi dotyczące informacji na temat żywności
- Teksty niedozwolone i wprowadzające w błąd.
- Czytelność informacji oraz minimalna wysokość czcionki.
- Informacje obowiązkowe na temat żywności
2. PRAKTYCZNE ASPEKTY ZNAKOWANIA ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH Z BRANŻY PIEKARSKO-CUKIERNICZEJ
Wymagania dotyczące nazwy żywności.
- Podawanie wykazu składników z uwzględnieniem informacji o alergenach oraz QUID (sposób obliczania i deklaracji składników – przykłady).
- Dodatki do żywności – sposób deklaracji w wykazie składników, zasada przenoszenia, możliwość pominięcia.
- Ilość netto, DMT/TPS, warunki przechowywania, instrukcja przygotowania.
- Dane podmiotu na etykiecie.
- Kraj pochodzenia, miejsce pochodzenia – Deklaracja pochodzenia Podstawowego Składnika
- Umieszczanie informacji dodatkowych na etykiecie.
- Dobrowolne określenia: „naturalny”, „produkt polski”, „bez laktozy”, „bez konserwantów” – możliwość stosowania
- Praktyczne przykłady etykiet z błędami – weryfikacja niewłaściwych zapisów na etykiecie.
3. WARTOŚĆ ODŻYWCZA - INFORMACJĄ OBOWIĄZKOWĄ W OZNAKOWANIU ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH
Sposób prezentacji obowiązkowych informacji o wartości odżywczej na opakowaniu.
- Żywność zwolniona z obowiązku znakowania wartością odżywczą.
- Dobrowolne dodatkowe informacje o wartości odżywczej w oznakowaniu środków spożywczych.
- Praktyczne przykłady rozwiązań – porównanie z obecnym układem wartości odżywczej
- Przewodnik Komisji Europejskiej – Tolerancje Wartość Odżywcza
4. ODPOWIEDZI NA PYTANIA UCZESTNIKÓW
Więcej informacji na temat aktualnej oferty szkoleniowej Mérieux NutriSciences dostępnych jest na naszej stronie internetowej:
https://www.merieuxnutrisciences.com/pl/harmonogram-szkolen/
Warunki zgłoszenia i uczestnictwa w szkoleniach stacjonarnych Merieux Nutrisciences dostępne pod adresem:
https://www.merieuxnutrisciences.com/pl/szkolenia-otwarte-formularz-zgloszeniowy/
Zapytaj organizatora o szczegóły