Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Data: 04.10.2024 Miejsce: ONLINE
Czas trwania: 6 h
Szkolenie ma na celu zapoznanie uczestników z wymogami dotyczącymi prawidłowego znakowania środków spożywczych, w szczególności dotyczących branży rybnej. Na szkoleniu uczestnicy zapoznają się z aktualnymi wytycznymi i interpretacjami dotyczącymi zarówno tekstów obowiązkowych, jak i oświadczeń dobrowolnych. Szczegółowo zostaną omówione wymagania dotyczące Rozporządzenia
Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1379/2013 dotyczące właściwego oznakowania produktów rybołówstwa i akwakultury.
Przedstawicieli branży rybnej - technologów, kierowników jakości, pracowników działów jakości, marketingu i R&D oraz wszystkich osób odpowiedzialnych za znakowanie środków spożywczych.
I. OGÓLNE WYMOGI DOTYCZĄCE PRZEKAZYWANIA KONSUMENTOM INFORMACJI NA TEMAT
ŻYWNOŚCI – WG ROZPORZĄDZENIA (UE) NR 1169/2011.
- Ogólne zasady i wymogi dotyczące informacji na temat żywności - zakres odpowiedzialności.
- Teksty niedozwolone i wprowadzające w błąd.
- Czytelność informacji oraz minimalna wysokość czcionki.
- Informacje obowiązkowe na temat żywności.
- Szczegółowe zasady deklaracji wykazu składników.
- Deklaracja alergenów.
- Dodatki do żywności – sposób deklaracji, zasada przenoszenia, możliwość pominięcia.
- Kraj pochodzenia, miejsce pochodzenia - przewidywane zmiany.
II. PRAKTYCZNE ASPEKTY ZNAKOWANIA ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH Z BRANŻY RYBNEJ.
- Podawanie wykazu składników z uwzględnieniem informacji o alergenach.
- Umieszczanie informacji dodatkowych na etykiecie.
- Zmiany w sposobie deklarowania obszarów połowów i metod produkcji wynikające z
rozporządzenia (WE) nr 1379/2013.
- Możliwość umieszczania na etykiecie dobrowolnych określeń, takich jak: „naturalny”,
„produkt polski”, „bez konserwantów”.
- Praktyczne przykłady etykiet z błędami – weryfikacja niewłaściwych zapisów na etykiecie.
III. ZASADY ZNAKOWANIA ŻYWNOŚCI WARTOŚCIĄ ODŻYWCZĄ.
- Obowiązkowa informacja o wartości odżywczej na opakowaniu.
- Żywność zwolniona z obowiązku znakowania wartością odżywczą.
- Dobrowolne informacje o wartości odżywczej.
- Praktyczne przykłady rozwiązań – analiza różnych układów wartości odżywcze.
Przewodnik Komisji Europejskiej dotyczący określania tolerancji dla zawartości składników
deklarowanych w ramach wartości odżywczej.
IV. ODPOWIEDZI NA PYTANIA UCZESTNIKÓW
Warunki zgłoszenia i uczestnictwa w szkoleniach stacjonarnych Merieux Nutrisciences dostępne pod adresem:
https://www.merieuxnutrisciences.com/pl/szkolenia-otwarte-formularz-zgloszeniowy/
Zapytaj organizatora o szczegóły