50 JB - Znakowanie żywności. Interpretacja przepisów prawa.
Data: 13.03.2025 Miejsce: ON-LINE
Czas trwania: 5 h
Cel szkolenia
Szkolenie ma na celu podniesienie kwalifikacji oraz doskonalenie umiejętności interpretowania przepisów prawa odnośnie
znakowania żywności w celu praktycznego ich zastosowania.
Szkolenie skierowane do
Szkolenie skierowane jest do technologów, kierowników jakości, pracowników działów jakości, działów marketingu, osób
odpowiedzialnych za znakowanie środków spożywczych.
Program
1. Podstawowe obowiązki producentów żywności w zakresie znakowania żywności wynikające z:
Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia,
Ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych,
Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych
rodzajów środków spożywczych.
2. Znakowanie żywności – zasady ogólne, odpowiedzialność prawna za produkt i za oznakowanie.
3. Znakowanie żywności – wymagania Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady nr (UE) 1169/2011 w sprawie
przekazywania konsumentom informacji na temat żywności:
• informacje obowiązkowe na temat żywności, w tym m.in.
nazwa produktu,
wykaz składników,
alergeny,
QUID,
data minimalnej trwałości / termin przydatności do spożycia,
warunki przechowywania,
kraj i miejsce pochodzenia,
• teksty marketingowe – ryzyka stosowania na opakowaniu.
4. Zasady znakowania wartością odżywczą:
• obowiązkowa i dobrowolna informacja o wartości odżywczej,
• żywność zwolniona z obowiązku znakowania wartością odżywczą.
5. Nutri Score – dobrowolny system.
6. „Produkt polski”.
7. Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne – podstawowe zasady stosowania.
8. Oznakowanie towarów paczkowanych.
9. Treści niedozwolone, wprowadzające konsumenta w błąd.
10. Dodatkowe pytania, podsumowanie, zakończenie szkolenia.
W przypadku dodatkowych pytań po szkoleniu prosimy o kontakt z naszym Trenerem, który odpowie na Państwa pytania
dotyczące tematyki szkolenia do 2 tygodniu po wydarzeniu. Po tym terminie konsultacje będą traktowane jako usługa płatna.
Warunki uczestnictwa
Wypełnienie, akceptacja i przesłanie formularza zgłoszeniowego - plik .doc lub zgłoszenie ze stroy internetowej.
Zgłoszenia prosimy nadsyłać do 7 dni przed terminem szkolenia.
Link do formualrza elektronicznego dostępny na stronie - https://hamilton.com.pl/formularz-zgloszeniowy/?training_id=12465&place_id=0&utm_source=reference&utm_medium=FoodFakty.pl&utm_campaign=FF_JB&utm_id=%23SZKOLENIA
Program szkolenia - https://hamilton.com.pl/wp-content/uploads/2022/01/Program-50-JB-Znakowanie-zywnosci.-Interpretacja-przepisow-prawa_2025.pdf
W razie jakichkolwiek pytań lub wsparcia technicznego prosimy o kontakt: szkolenia@jsh.com.pl lub telefon: 58/ 766 99 46
Zapytaj organizatora o szczegóły