Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Firma Romer Labs, jeden z głównych dostawców rozwiązań diagnostycznych dla przemysłu rolnego, spożywczego i paszowego, opracowała CytoQuant®, czyli pierwszy na świecie przenośny cytometr przepływowy.
Dzięki zastosowaniu technologii impedancyjnej cytometrii przepływowej, CytoQuant® umożliwia bezpośrednie oznaczenie liczby bakterii oraz pozostałości znajdujących się na powierzchniach w ciągu zaledwie 30 sekund, dostarczając producentom żywności przydatne informacje o skuteczności stosowanego programu mycia i dezynfekcji.
Jak wiadomo, środowisko produkcji żywności, w tym urządzenia wykorzystywane w przetwórstwie spożywczym, należą do głównych źródeł zanieczyszczeń mikrobiologicznych. Bakterie niepatogenne mogą niekorzystnie wpływać na trwałość i jakość żywności, natomiast patogeny takie jak Salmonella czy Listeria mogą wywoływać u ludzi ciężkie choroby, a nawet śmierć. Tradycyjne metody służące do kontroli higieny, do których należy posiew bakterii na płytkach agarowych, nie pozwalają na przeprowadzenie działań prewencyjnych, ponieważ na wyniki badań laboratoryjnych trzeba czekać wiele dni. Z kolei testy oparte na oznaczaniu ATP, mimo że są proste i szybkie, to pozwalają jedynie określić ilość pozostałości biologicznych, których nie można traktować jako miarodajny wskaźnik czystości. CytoQuant® łączy w sobie najlepsze cechy tych dwóch metod, umożliwiając natychmiastowe i bezpośrednie oznaczenie ilościowe bakterii i pozostałości. A na wynik oznaczenia nie mają wpływu takie czynniki jak temperatura, czy obecność środków dezynfekujących.
Więcej informacji na temat urządzenia CytoQuant® znajdziesz w materiale opracowanym przez firmę Romer Labs.
W materiale:
Materiał udostępniony przez: Romer Labs Diagnostic GmbH
Materiał opublikowany dnia: 10.05.2022
Aby pobrać materiały, musisz się zalogować lub założyć darmowe konto
Załóż konto