Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zwiększona wydajność i higiena robią wrażenie na globalnym gigancie.

Globalny gigant z dziedziny produkcji żywności i biotechnologii Ajinomoto działa na brazylijskim rynku od ponad 50 lat, a jego zakład w mieście Limeira, leżącym na północny wschód od Sao Paulo, jest obecnie największym na świecie producentem glutaminianu sodu. W zakładzie firmy obecny był trudny punkt przejścia pomiędzy wirówką a przenośnikiem wibracyjnym, który wymagał częstych wymian złącza, co przekładało się na długie czasy przestojów. Poprzez wymianę w tym punkcie przejścia jednego dużego złącza na wiele łączników BFM® udało się znacznie zwiększyć higienę zakładu oraz wydajność produkcji – do tego stopnia, że złącza BFM® stały się standardem we wszystkich 4 zakładach firmy Ajinomotos w Brazylii.

Duże, pojedyncze złącze pomiędzy wirówką Conturbex oraz przenośnikiem wibracyjnym było zamocowane za pomocą tradycyjnej opaski zaciskowej, która szybko się zużywała, powodując wyciek produkt do obszaru produkcji. Z powodu szybkiego zużywania się konieczne były częste wymiany, które były trudnym procesem ze względu na zarówno lokalizację złącza, jak i jego rozmiar.

Poza z higieną i marnotrawstwem znacznym problemem były długie przestoje w produkcji, ponieważ każda wymiana wymagała wyłączenia maszyny na kilka godzin.

Firma musiała powtórnie przeanalizować cały punkt przejścia pomiędzy wirówką i przenośnikiem wibracyjnym, aby zredukować problemy z pyłem i konserwacją.

We współpracy z brazylijskim dystrybutorem BFM® firmą Suprir Industria de Metais przeprojektowano całe połączenie, wymieniając stare, pojedyncze złącze na nowe rozwiązanie z wieloma łączami BFM®. Ponadto przeniesiono przejście na dolną platformę, zapewniając personelowi inżynieryjnemu łatwiejszy dostęp.

Zainstalowane teraz łączniki BFM® zapewniają widoczność produktu przepływającego przez system i eliminują możliwość wydostawania się pyłu do obszaru produkcji. Znacznie zredukowano również przestoje w produkcji – do tego stopnia, że obecnie przeprowadzane są jedynie zaplanowane przerwy konserwacyjne.

Zarząd firmy Ajinomoto był pod takim wrażeniem rezultatów osiągniętych w zakładzie w Limeira, że podjął decyzję o zastosowaniu elastycznych złączy BFM® we wszystkich swoich fabrykach w Brazylii.

PRZESTOJE: Eliminacja regularnych przestojów w celu wymiany zużytych opasek zaciskowych oznacza znaczne zwiększenie produktywności.

HIGIENA: Eliminacja wycieków produktu do zakładu oznacza poprawę ogólnej higieny w zakładzie i ograniczenie wymaganych nakładów pracy związanych z czyszczeniem.

MONTAŻ: Zastosowanie szybkich połączeń zatrzaskowych oznacza, że wymiana złącza BFM®, gdy zajdzie taka potrzeba, jest szybkie i proste.

BHP: Zakład jest czystszy dla pracowników odpowiedzialnych za produkcję, a łatwość wymiany ograniczyła potrzebę stosowania narzędzi i ryzyko potencjalnych urazów w przypadku personelu inżynieryjnego.

 

Montaż złącz BFM® w tej pierwszej lokalizacji w ogromnym stopniu wypłynął na ogólną wydajność produkcji. Brak przestojów w celu wymiany uszkodzonych złącz oznacza, że nasz personel inżynieryjny może skupić się na bardziej produktywnych projektach.

– Joao Paulo Camargo, kierownik zespołu inżynieryjnego w zakładzie firmy Ajinomoto w Limeira, w Brazylii

Sprzedaż w Polsce elastycznych złączy BFM® - www.fenixsystems.eu

 

 

Słowa kluczowe: elastyczne złącza, złączki, BFM,

Autor: Fenix Systems Sp z o.o.

Fenix Systems Sp z o.o.

Fenix Systems Sp. z o.o. posiada szereg rozwiązań do transportu i przetwarzania materiałów sypkich. Specjalizujemy się w rozładunku, załadunku, transportu oraz mieszania i gradacji materiałów sypkich, granulatów oraz proszków. Jesteśmy wyłącznym dystrybutorem złącz elastycznych BFM.

Wybrane produkty / usługi

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.