Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Data: 19.12.2024 Miejsce: ON-LINE
Czas trwania: 5 h
Szkolenie ma na celu zapoznanie uczestników z wymaganiami prawnymi dotyczącymi znakowania produktów dla
wegetarian lub wegan, orzecznictwem oraz istotnymi aspektami procesu produkcyjnego.
Szkolenie adresowane jest do pracowników działów jakości, technologów, specjalistów z działu R&D oraz marketingu.
1. Dlaczego wege/wegan?
2. Znakowanie żywności plant-based
• Definicja wegańskich i wegetariańskich środków spożywczych z perspektywy unijnych i krajowych przepisów
prawnych oraz wytycznych.
• Określenie „wegański” jako element nazwy prawnej.
• Czy nazwy typu „wege burger” albo „wegańskie mleko” są prawnie dozwolone?
• Wpływ orzeczenia w sprawie TofuTown na nazewnictwo roślinnych alternatyw dla nabiału.
• Nazewnictwo roślinnych alternatyw dla mięsa – o czym należy pamiętać?
• Kiedy stosowanie oznaczeń produktów jako „wegańskie” lub „wegetariańskie” nie ma sensu?
• Spełnienie wymogów prawnych w zakresie znakowania a potencjalne oczekiwania konsumentów będących
weganami, wegetarianami lub dążących do ograniczenia spożycia mięsa.
3. Analiza procesu produkcyjnego żywności dla wegetarian lub wegan.
• „Problematyczne” dodatki do żywności i substancje pomocnicze w przetwórstwie - ocena możliwości zastosowania.
• Produkty dla wegan a alergeny krzyżowe pochodzenia zwierzęcego – deklarować, czy nie?
• Inne istotne aspekty procesu produkcyjnego.
4. Marketing produktów plant-based
• Określenia „jak kurczak”, „a’la” – czy nazwa roślinnej alternatywy może wprowadzić w błąd?
• Czy wegański może być oznakowany jako domowy?
• Elementy graficzne – co warto wiedzieć?
• Produkty „vegan friendly” a alergie pokarmowe.
• Certyfikacja produktów wegetariańskich i wegańskich.
5. Główne zasady dobrowolnego informowania o dodatkowych zaletach produktów właściwych dla wegan lub
wegetarian, w tym oświadczenia środowiskowe.
6. Przegląd najczęściej popełnianych błędów, odpowiedzi na pytania nadesłane przed szkoleniem
7. Dodatkowe pytania, podsumowanie, zakończenie szkolenia.
Uczestnicy mogą przed szkoleniem przesłać wzory etykiet do weryfikacji problemowych kwestii na adres:
szkolenia@jsh.com.pl. Maksymalnie 2 etykiety na firmę, maksymalnie 7 dni przed szkoleniem.
Wypełnienie, akceptacja i przesłanie formularza zgłoszeniowego - plik .doc lub zgłoszenie ze stroy internetowej.
Zgłoszenia prosimy nadsyłać do 7 dni przed terminem szkolenia.
Link do formualrza elektronicznego dostępny na stronie - https://hamilton.com.pl/formularz-zgloszeniowy/?training_id=12243&place_id=0&utm_source=reference&utm_medium=FoodFakty.pl&utm_campaign=FF_JB&utm_id=%23SZKOLENIA
Program szkolenia - https://hamilton.com.pl/wp-content/uploads/2021/12/Program-31-JB_Zywnosc-dla-wegetarian-i-wegan-vs.-przepisy-prawa-zywnosciowego_2024.pdf
W razie jakichkolwiek pytań lub wsparcia technicznego prosimy o kontakt: szkolenia@jsh.com.pl lub telefon: 58/ 766 99 46
Zapytaj organizatora o szczegóły