Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Data: 21.05.2024 Miejsce: ONLINE
Czas trwania: 5 h
Szkolenie ma na celu zapoznanie uczestników z obecnie obowiązującymi regulacjami dotyczącymi prawa żywnościowego, a mającymi zastosowanie do szczególnego sektora żywności, jakim jest żywność pochodzenia roślinnego, wskazać obecnie obowiązujące ramy prawne dotyczące tej kategorii żywności.
pracowników przemysłu spożywczego, sieci handlowych, w szczególności działów jakości, technologii
Program:
1. Plant-based food - żywność bazująca na składnikach roślinnych - przegląd alternatyw produktów pochodzenia zwierzęcego. Przegląd zastępników" mleka, mięsa, ryb i jaj. Nowa żywność - przegląd "novel food" - jak alternatywnych i innowacyjnych składników.
2. Kryteria mikrobiologiczne oraz zanieczyszczenia chemiczne - jak ustalić limity? Wymagania mikrobiologiczne - jak prawidłowo dobrać kryteria mikrobiologiczne dla żywności bazującej na składnikach roślinnych? Przegląd zanieczyszczeń istotnych dla żywności opartej na składnikach roślinnych. Najbardziej istotne zanieczyszczenia - które z zanieczyszczeń stanowią największe ryzyko?
3. Wymogi dla żywności wegańskiej i wegetariańskiej. Wymagania prawne dla żywności określonej jako wegańska i wegetariańska. Definicje żywności vege według dobrowolnych standardów. Jakie składniki można stosować w żywności określonej jako wegańska i wegetariańska - przykłady. Wymogi produkcyjne i zanieczyszczenia krzyżowe składnikami pochodzenia zwierzęcego w żywności wegańskiej.
4. Znakowanie i prezentacja żywności bazującej na składnikach roślinnych. Wymagania prawne dotyczące oznakowania i prezentacji (teksty obowiązkowe, dobrowolne, logo). Prawidłowe nazwy
alternatyw żywności pochodzenia zwierzęcego. Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne jako komunikaty dozwolone w pozytywnym marketingu. Oświadczenia typ "bez" w komunikacji żywności bazującej na składnikach roślinnych.
5. Oświadczenia środowiskowe dla żywności bazującej na składnikach roślinnych. Oświadczenia środowiskowe w świetle nadchodzących zmian prawnych. Oświadczenia dotyczące materiałów
opakowaniowych - przykłady zakwestionowań z rynku. Greenwashing - co to jest i jak uniknąć oskarżenia o greenwashing?
6. Odpowiedzi na pytania uczestników.
Termin i czas trwania: 21.05.2024 10:00 – 15:00
Koszt udziału w szkoleniu dla jednej osoby: 590 zł netto + 23% VAT*
*Cena obejmuje prelekcje, materiały szkoleniowe, świadectwo ukończenia szkolenia
Warunki zgłoszenia i uczestnictwa w szkoleniach stacjonarnych Merieux Nutrisciences dostępne pod adresem:
https://www.merieuxnutrisciences.com/pl/szkolenia-otwarte-formularz-zgloszeniowy/
Zapytaj organizatora o szczegóły