Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn
Katedra Biotechnologii Środowiskowej - Politechnika Łódzka

Katedra Biotechnologii Środowiskowej - Politechnika Łódzka

Katedra Biotechnologii Środowiskowej KBŚ - Politechnika Łódzka

Pracownicy Katedry prowadzą prace związanie przede wszystkim z zagadnieniami biogospodarki, godpodarki cyrkularnej, zrównoważonego gospodarowania odpadami oraz z otrzymywaniem bio-produktów i bio-preparatów

 

Struktura Katedry Biotechnologii Środowiskowej:

Zespół Mikrobiologii i Toksykologii Środowiska

  • Laboratorium mikrobiologii środowiskowej
  • Laboratorium biodeterioracji
  • Laboratorium hodowli komórek i badań toksykologicznych

 

Zespół Konwersji Biomasy i Procesów Fermentacyjnych

  • Laboratorium technologii biokonwersji
  • Laboratorium analiz fizyko-chemicznych

 

Zespół Inżynierii Środowiskowej

  • Pracownia technologii utylizacji odpadów
  • Pracownia procesów fermentacji beztlenowej i składu biogazu
  • Laboratorium chromatograficzne

 

Tematyka badawcza:

  • utylizacja odpadów na drodze biologicznej, gospodarka odpadami i ich recykling
  • odnawialne źródła energii
  • procesy mikrobiologiczne w środowisku i żywności
  • aktywność biologiczna związków pochodzenia roślinnego
  • biodeterioracja materiałów technicznych
  • bioaerozole w środowisku, przemyśle oraz na stanowiskach pracy
  • biofilmy w systemach wody
  • cyto- i genotoksyczność prób środowiskowych
  • czynniki biokontroli
  • probiotyki, prebiotyki, synbiotyki, postbiotyki


Słowa kluczowe: procesy mikrobiologiczne w środowisku i żywności, biofilmy w systemach wody, gospodarka odpadami i recykling, OZE, bioareozole w środowisku, przemyśle oraz na stanowiskach pracy


tel.: 42 631 34 89
https://www.binoz.p.lodz.pl/pl/Instytuty/Katedra-Biotechnologii-Srodowiskowej

Wólczańska 171/173
90-924 Łódź
woj. łódzkie
  • 23.09.2020

    Technologie zdefiniowanych substratów w wykrywaniu Escherichia coli

    Konwencjonalne testy na obecność bakterii grupy coli i E. coli, wykorzystujące metodę filtracji membranowej i wzrost w obecności substratów chromogennych, są czasochłonne gdyż wymagają potwierdzenia. Wobec tego poszukiwane są nowe metody dające jednoznaczne wyniki w wykrywaniu i identyfikacji tych bakterii. Ta strategia badawcza została zastosowana w komercyjnym teście Colilert, pozwalającym na jednoczesne badanie ilościowe liczby bakterii grupy coli i E. coli w wodzie bez potrzeby przeprowadzania badań potwierdzających.

    Czytaj więcej
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.