Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Koło Naukowe Dietetyków (do roku 2016 Koło Naukowe Żywieniowców i Dietetyków) rozpoczęło swą działalność w 1998 roku na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie z inicjatywy prof. dr hab. Janusz Kellera, który został jego pierwszym opiekunem.
W ramach działalności studenci z Koła Naukowego prowadzą we współpracy z pracownikami naukowymi Wydziału badania naukowe oraz projekty badawcze. Prowadzą także działania edukacyjne dotyczące zasad prawidłowego żywienia różnych grup populacyjnych, w tym dzieci i młodzieży, w formie wykładów, prelekcji, warsztatów, pokazów i konkursów - m.in. Biblioteka Publiczna na Ochocie i warszawskie szkoły podstawowe i gimnazja. Studenci uczestniczą również w sympozjach, konferencjach, przeglądach kół naukowych oraz Wszechnicy Żywieniowej.
Członkowie Koła aktywnie promują Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji na organizowanych co roku Dniach SGGW, Festiwalach Nauki (Skołowany Weekend na Politechnice Warszawskiej) i innych wydarzeniach (m.in. Dni Celiakii) na terenie Uczelni jak i poza nim. Podczas corocznych Dni SGGW członkowie Koła Naukowego dokonują pomiarów antropometrycznych gości odwiedzających stoisko Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji. Zebrane pomiary służą dalszym pracom naukowym i publikacjom.
Wybrana tematyka badań/prac realizowanych przez członków Koła:
Kontakt:
Słowa kluczowe: