KULTURA BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCI . małe - DUŻE wymaganie BRC Food v8
Nowa edycja Global Standard for Food Safety BRC v8 wnosi kilka stosunkowo kosmetycznych zmian, jednak wśród nich pojawia się jedno istotne nowe wymaganie, które zaczyna być demonizowane i rośnie do poziomu branżowego „syndromu RODO” – KULTURA BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCI (pkt 1.1.2).
Czym jest? Czego się wymaga? Jak to zrobić?
Kilka wskazówek jak złapać tego kulturalnego „byka za rogi” ;)
Zacznijmy od początku, zatem definicja:
„Dominujące w zakładzie postawy, wartości i/lub przekonania związane ze znaczeniem bezpieczeństwa produktu i zaufaniem do systemów bezpieczeństwa produktów, procesów i procedur stosowanych przez zakład”
Dodajmy wymaganie:
„Kierownictwo firmy musi określić i utrzymać klarowny plan rozwoju i ciągłego doskonalenia kultury bezpieczeństwa i jakości żywności. Musi on obejmować:
· Zdefiniowane działania obejmujące wszystkie obszary zakładu, które mają wpływ na bezpieczeństwo produktu,
· Plan działań wskazujący sposób realizacji i mierzenia działań oraz planowane ramy czasowe,
· Przegląd skuteczności zakończonych działań.”
Czym zatem jest kultura?
Pojęcie dość mocno powiązane z jedną z zasad jakości – Przywództwem, które zostało przeszczepione na grunt systemu bezpieczeństwa żywności.
BRC wymaga od kierownictwa umocnienia w organizacji, na wszystkich jej poziomach, pro-jakościowych postaw i stworzenia klimatu, w którym myślenie o bezpieczeństwie żywności wniknie w tkankę firmy i stanie się częścią kultury organizacyjnej; również a może przede wszystkim - w kontekście podejmowania decyzji biznesowych.
W obliczu skandalu w pewnej ubojni – jakże to aktualne i prorocze wymaganie…
Czego się wymaga?
Kultura jest pojęciem stosunkowo niemierzalnym (bo jak zmierzyć np. etos?), jednak już wymaganie jest klarowne.
Musimy zdefiniować działania, zaplanować ich wdrożenie oraz weryfikować skuteczność. Pojęcie dość „miękkie” trzeba przełożyć na „twarde” cele i zadania.
Brzmi znajomo? Wymaganie koresponduje z punktem 1.1.3. – jeśli mieliśmy dobrze dookreślone cele bezpieczeństwa żywności to mamy już mocną bazę do zbudowania planu.
Wystarczy tylko zastanowić się nad zagadnieniem w ujęciu tzw. "dużego obrazu”.
· Co ma wpływ na bezpieczeństwo żywności?
· Co w związku z tym mam zrobić?
· Jakie konkretne działania doprowadzą do doskonalenia i umocnienia mojego systemu bezpieczeństwa żywności?
Co brać pod uwagę?
Przykłady aktywności, które mogą być włączone w plan kultury bezpieczeństwa żywności (wg BRC Interpretation Guideline v8):
· ankieta dla pracowników poświęcona wartościom i kulturze
· oceny roczne pracowników i programy uznaniowe
· mechanizmy pozyskiwania informacji zwrotnej (w tym np. obaw ze strony pracowników)
· szkolenie i rozwój pracowników
· praca zespołowa (np. włączenie pracowników w opracowywanie celów bezpieczeństwa produktu)
· strategie efektywnej komunikacji
· aktywności w celu zademonstrowania utrzymywania standardów bezpieczeństwa żywności
Plan nie musi mieć ram czasowych sprowadzających się do jednego roku. Oczywistym jest, że pewne działania budujące kulturę bezpieczeństwa żywności mogą a nawet muszę być długoterminowe.
Czego będzie oczekiwał auditor?
Dowodów, że plan z celami został opracowany, wdrożony i zaplanowane działania rzeczywiście są realizowane.
Weryfikacja będzie przeprowadzana na wszystkich poziomach organizacji, wśród ludzi, którzy są zaangażowani w realizację celów.
Krzysztof Bielański
Auditor Wiodący FOOD
LUBUSKI INSTYTUT JAKOŚCI
Słowa kluczowe: brc, brc food, kultura bezpieczeństwa żywności