Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Polska Izba Żywności Ekologicznej (PIŻE) jest organizacją parasolową, zrzeszającą rolników, producentów, przetwórców i sprzedawców branży certyfikowanej żywności ekologicznej oraz branż wspierających, jak ekokosmetyki, środki czystości czy opakowania biokompostowalne. Naszą misją jest propagowanie zrównoważonego stylu życia i szeroka edukacja społeczeństwa na temat walorów zdrowotnych produktów ekologicznych oraz sposobu uprawy, hodowli i przetwórstwa biożywności. Chcemy propagować wiedzę na temat certyfikacji produktów ekologicznych symbolem „euroliścia” i korzyści, jakie niesie ekocertyfikat dla konsumentów, wyróżniając produkty bio od konwencjonalnych. Nasza działalność wspiera i promuje polskie rolnictwo i przestawianie gospodarstw rolnych z produkcji konwencjonalnej na ekologiczną.
Jako reprezentant środowiska certyfikowanej żywności ekologicznej jesteśmy partnerem dla Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz innych resortów. Opiniujemy projekty legislacyjne dotyczące biożywności i lobbujemy na rzecz jak najszerszego wprowadzania ekoproduktów do szkół i przedszkoli oraz innych placówek publicznych. Dzięki wspólnym przedsięwzięciom edukacyjno-promocyjnym chcemy propagować modę na ekoprodukty i rozwijać polski rynek bio żywności i zrównoważonego rolnictwa.
Polska Izba Żywności Ekologicznej zrzesza ponad 100 przedsiębiorców reprezentujących wszystkie segmenty rynku bio w Polsce: rolników, przetwórców, producentów, dystrybutorów i sklepy, jednostki certyfikujące i branże pokrewne: producentów naturalnych kosmetyków, środków czystości, nawozów czy biokompostowalnych opakowań i naczyń jednorazowych.
Słowa kluczowe: żywność ekologiczna, produkty eko, polska izba