Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Porównanie metod pozwalających na oznaczanie bakterii kwasu mlekowego w produktach mięsnych gotowych do spożycia (RTE) oraz w sosach

Porównanie metod pozwalających na oznaczanie bakterii kwasu mlekowego w produktach mięsnych gotowych do spożycia (RTE) oraz w sosach

Aby ułatwić oznaczanie bakterii kwasu mlekowego w różnorodnych matrycach żywnościowych dział R&D w 3M stworzył płytkę 3MTM PetrifilmTM Lactic Acid Bacteria Count, która dzięki zastosowaniu unikalnej technologii pozwalającej na utrzymywaniu powstałych pęcherzyków gazu przy kolonii umożliwia rozróżnienie homo- i heterofermentatywnych form tych bakterii. W przypadku metod tradycyjnych nie jest to możliwe. Ponadto płytki z podłożem tradycyjnym muszą być inkubowane w warunkach beztlenowych, co wymaga zastosowania dodatkowego wyposażenia, natomiast płytka 3MTM PetrifilmTM Lactic Acid Bacteria Count umożliwia prowadzenie inkubacji w warunkach tlenowych.

Celem przeprowadzonego badania była ocena przydatności podłoża (płytek) 3MTM PetrifilmTM Lactic Acid Bacteria Count do badania bakterii kwasu mlekowego w produktach mięsnych gotowych do spożycia (RTE) oraz sosach w porównaniu do metody tradycyjnej wykorzystującej agar MRS oraz innej metody komercyjnej polegającej na oznaczeniu NPL.

Szczegóły dotyczące metodyki oraz wyniki badania dostępne po wypełnieniu formularza:

Materiał udostępniony przez: 3M Poland

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn