Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Smithfield Murray postawił na X-Ray Ishida. Rozwiązanie podsunęła mu konkurencja

Aby utrzymać najwyższe standardy jakości żywności, Smithfield Murray zdecydował się na zainstalowanie dwóch systemów rentgenowskich Ishida IX-G2 przeznaczonych dla drobiu, by skutecznie wykrywać i usuwać kości i chrząstki ze swoich produktów. Ze względu na brak przestrzeni w zakładzie, firma długo nie mogła znaleźć odpowiedniego rozwiązania – do czasu, gdy odwiedziła zakład konkurenta.

Smithfield Murray jako jeden z wiodących europejskich dostawców świeżego i mrożonego mięsa drobiowego, każdego tygodnia obsługuje około 250 ton mięsa, które następnie dostarczane jest do największych detalistów i firm gastronomicznych. Systemy kontroli rentgenowskiej Ishida przeznaczone dla drobiu, w swoim zakładzie zainstalował w 2021 roku. Jak wyjaśnia dyrektor zarządzający Damien Murray, inwestycja w technologię kontroli rentgenowskiej wspiera dążenie firmy do bycia firmą „najlepszą na świecie w swoim fachu”.

Oba wybrane przez producenta modele Ishida IX-G2 wykorzystują zaawansowaną technologię dual energy, która obejmuje dwa czujniki liniowe, z których jeden, wykonuje zdjęcia przy wysokiej energii, a drugi przy niskiej. Zdjęcia są następnie porównywane, co zapewnia lepszy ogólny obraz produktu z wyraźniejszym kontrastem pomiędzy produktem a wszelkimi ciałami obcymi o niskiej gęstości, takimi jak fragmenty kości. W przypadku wykrycia ciała obcego jest ono odrzucane i zwracane do ponownej obróbki.

X-Ray wykorzystujący technologię dual energy szczególnie sprawdza się w przypadku potrzeb przemysłu drobiarskiego, gdzie gęstość produktu i potencjalne zanieczyszczenia mogą wykazywać podobne wartości - na przykład, kości i mięso kurczaka mają prawie taką samą gęstość. Usunięcie ciał obcych o małej gęstości, takich jak kości i chrząstki, jest niezbędne, ponieważ większość produktów drobiowych musi być dostarczana bez kości do stosowania w przepisach takich jak dania gotowe, posiłki dla dzieci, produkty delikatesowe czy ciasta i ciastka.

"Konsumenci oczekują, że mięso, które kupują będzie pozbawione kości, ale ze względu na stosunkowo młody wiek wielu kurcząt w chwili uboju, ich rozwój kostny nie jest w pełni rozwinięty. To sprawia, że w mięsie mogą pozostawać chrząstki lub miękkie fragmenty kości, które musimy usunąć przed dostarczeniem produktu naszym klientom - wyjaśnia Paweł Charazmusiewicz, kierownik produkcji operacyjnej Smithfield Murray.

Zanim zainstalowano system Ishida, proces kontroli ciał obcych w Smithfield Murray odbywał się ręcznie. Wstępna kontrola miała miejsce podczas procesu wykrawania, a dokładniejsze sprawdzanie odbywało się w dalszej części linii. Było to nie tylko czasochłonne, ale sprawiało, że mięso było narażone na uszkodzenia ze względu na kilka etapów ręcznej obróbki. I choć w firmie zdawano sobie sprawę z tego, że można działać lepiej, potrzebowano rozwiązania, które zmieściłoby się na niewielkiej powierzchni zakładu w Manchesterze.

„Chociaż decyzję uzależnialiśmy głównie od możliwości i wydajności maszyny, przestrzeń stanowiła duży problem” — potwierdza David Hrubos, kierownik ds. technicznych i operacyjnych. 

Rozwiązanie pojawiło się za pośrednictwem jednego z konkurentów, który wykorzystywał system Ishida IX-G2. Po wizycie w jego zakładzie stało się jasne, że Ishida oferuje odpowiednią kombinację jakości i designu, która pasuje do struktury Smithfield Murray.

"Naszym zdaniem dzielenie się najlepszymi praktykami w branży nie ma żadnych wad. Jeśli dzięki temu powstaje lepszy produkt i poprawiają się standardy dla wszystkich, to mamy obowiązek dbać o siebie nawzajem" - mówi David Hrubos.

IX-G2 to ekonomiczne, kompaktowe rozwiązanie dla producentów drobiu, którzy potrzebują wysokiej dokładności w wykrywaniu kości o niskiej gęstości, fragmentów kości i chrząstek. Aby sprostać wysokim prędkościom przetwarzania drobiu, modele IX-G2 używane w Smithfield Murray to warianty dwupasmowe, zapewniające przepustowość znacznie przekraczającą 100 filetów na linię.

Pierwsze rozwiązanie Ishida X-Ray przeznaczone dla drobiu zostało zainstalowane w marcu 2021 roku w strefie przygotowania wstępnego, gdzie (na przykład) przycinane są fragmenty kurczaka, tak aby były gotowe do użycia w posiłkach dla dzieci. To było idealne środowisko do szkolenia i kalibracji, a Ishida przez cały ten proces wspierała Smithfielda Murray, pomagając producentowi osiągnąć idealną równowagę dla każdego zastosowania. 

Po zakończeniu kalibracji, częścią nowej linii „Opti”, która od początku była konfigurowana z myślą o dołączeniu kolejnego X-Raya, stała się również druga maszyna IX-G2. Konfiguracja wymagała zastosowania instalacji elektrycznej typu plug-and-play, ale cały ten proces odbył się w sposób szybki i wydajny. 

Aby rozwiązanie było unikalne i praktyczne, zespół inżynierów Smithfield Murray umieścił na przenośniku widoczne znaczniki, aby pracownicy dokładnie wiedzieli, gdzie umieścić drób. Od momentu instalacji oba systemy kontroli rentgenowskiej pracują codziennie, ujawniając kolejne zalety.

„Najważniejsza jest dla nas jakość produktu, a kluczowy element jakości stanowi poprawa bezpieczeństwa żywności. Dzięki IX-G2s możemy przeprowadzić „kontrolę 300%” – trymowanie, kontrolę maszyny i ponowną kontrolę wizualną – nasi klienci są zachwyceni” – potwierdza Paweł Charazmusiewicz.

„Kontrola rentgenowska oznacza ograniczenie obsługi manualnej, przyspieszenie procesu podawania i zwiększoną produktywność” – dodaje David Hrubos. 

Damien Murray uważa, że ta inwestycja to dobrze wydane pieniądze. „Nie zawaham się polecić Ishidy innym firmom z naszego sektora. Wartość, jaką jej urządzenia rentgenowskie wnoszą do naszej działalności, jest znacząca, a współpraca z dostawcą to przyjemność”

 

Źródło: https://ishidaeurope.pl/ 

Słowa kluczowe: Ishida, x-ray

Autor: Ishida Europe

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.