Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
O nas
Jesteśmy Studenckim Kołem Naukowym działające od ponad 20 lat przy Wydziale Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Prowadzimy działalność interdyscyplinarną, zrzeszamy głównie studentów kierunków biotechnologia, biotechnologia przemysłowa, technologii żywności i żywienie człowieka oraz wszystkich pasjonatów zastosowania metod biotechnologii klasycznej i nowoczesnej w produkcji żywności oraz realizacji innych procesów z zakresu białej biotechnologii, biotechnologii farmaceutycznej, nanobiotechnologii.
Działalność:
Członkowie naszego Koła pracują nad projektami badawczymi dotyczącymi w ostatnim czasie technologii fermentacji, nanobiotechnologii. Celem naszej działalności jest poznawanie nowych możliwości rozwoju nauki i wdrażania osiągnieć naukowych do praktyki przemysłowej, głownie w produkcji żywności, waloryzacji odpadów, zastosowania rozwiązań zrównoważonej gospodarki. Realizowane przez nas projekty dotyczą m.in.: opracowania zielonych metod syntezy nanocząstek, otrzymania etanolu z serwatki lub substratów odpadowych, opracowania technologii piwa o unikalnym składzie i właściwościach, zastosowania wysokich ciśnień hydrostatycznych do utrwalania żywności. Współpracujemy z różnymi zakładami przemysłowymi i firmami, które w miarę możliwości pomagają nam w opracowywaniu oraz wdrażaniu projektów.
Słowa kluczowe: