Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Data: 26.06.2024 Miejsce:
Czas trwania: 1 h
Szanowni Państwo,
Cykl szkoleń w formule online i koncepcji warsztatów to nasza propozycja na wakacje. Program zaprojektowaliśmy tak, żeby szkolenie objęło możliwie wszystkich pracowników w firmie. Wychodzimy z założenia, że każdy pracownik w firmie powinien mieć podstawową wiedzę o odpowiedzialności producenta.
Zadbaliśmy też o programy w pewnym sensie nieoczywiste, skierowane dla osób często pracujących z prawem żywnościowym, ale niekoniecznie posiadających umiejętności wykorzystania w pełni darmowych źródeł prawa.
INFORMACJE O SZKOLENIU
Na system prawa żywnościowego składają się setki aktów prawnych, publikowanych zarówno na szczeblu krajowym jak i unijnym. Rocznie uchwala się ich około tysiąca, jednakże niektóre z nich mają szczególnie istotne znaczenie z dla produkcji żywności oraz wyznaczają ogólne, generalne standardy, do których przestrzegania zobowiązani są wszyscy producenci żywności i pasz, niezależnie od rodzaju wytwarzanych produktów.
Regulacje te obejmują wszystkie etapy produkcji, przetwarzania i dystrybucji żywności oraz paszy produkowanej dla zwierząt hodowlanych lub używanej do żywienia zwierząt hodowlanych.
W ramach szkolenia omówione zostaną najważniejsze akty prawa żywnościowego w zakresie:
Wszystkich osób pracujących w branży spożywczej, które mogą mieć wpływ na jakość i bezpieczeństwo produkowanej żywności.
W szczególności nowi pracownicy lub wszyscy którzy nie przechodzili szkolenia w zakresie przepisów prawnych w tym szczególnie pracownicy działów produkcji, operacji, kontroli jakości, R&D, zaopatrzenia, marketingu.
Szkolenie I – 26.06.2024
Co powinien wiedzieć każdy pracownik branży spożywczej ? - Struktura prawa i kluczowe akty w prawie żywnościowym – szkolenie dla wszystkich obszarów i stanowisk w firmie produkcyjnej (Czas trwania szkolenia: 1,5 h) |
|
PROGRAM |
|
Wstęp Magdalena Wolska, FoodFakty |
11:00 |
1. Struktura prawa żywnościowego |
|
2. Rodzaje aktów prawnych: rozporządzenia, dyrektywy, ustawy, rozporządzenia krajowe - podstawowe różnice, gdzie poszukiwać aktualnych tekstów |
|
3. Kluczowe akty w unijnym prawie żywnościowym, zakres ich stosowania, kogo dotyczą, co regulują m.in.: Rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności /Ogólne Prawo Żywnościowe Rozporządzenie (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności |
|
4. Najważniejsze akty w polskim prawie żywnościowym, zakres ich stosowania, kogo dotyczą, co regulują m.in.:
Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia Ustawa z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych Ustawa z dnia 22 lipca 2006 r. o paszach |
|
5. Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych |
ZAPISY NA SZKOLENIA
KLIKNIJ ODPOWIEDNIĄ DATĘ, ABY ZAREJESTROWAĆ SIĘ NA SZKOLENIE!
Szkolenia |
||||
I - Co powinien wiedzieć każdy pracownik branży spożywczej ? - Struktura prawa i kluczowe akty w prawie żywnościowym – szkolenie dla wszystkich obszarów i stanowisk w firmie produkcyjnej |
||||
10 lipca | 21 sierpnia | |||
II - Co robić kiedy brakuje przepisów szczegółowych – Stosowanie zasad ogólnych prawa żywnościowego w praktyce |
||||
11 lipca | 22 sierpnia | |||
III - Efektywne i zaawansowane wykorzystanie darmowych źródeł wiedzy o prawie żywnościowym – przewodnik po /ISAP, Eur-lex/ - wskazówki dla osób często pracujących z aktami prawnymi |
||||
12 lipca | 23 sierpnia | |||
IV - Śledzenie projektów zmian i wyników głosowań w krajowym oraz unijnym prawie żywnościowym |
||||
28 sierpnia | ||||
V - Prawne uwarunkowania certyfikacji żywności – Prawa i obowiązki operatorów żywności, omówienie poszczególnych systemów jakości |
||||
29 sierpnia |
Broszura z programem Wakacje z Prawem Żywnościowym:
POBIERZ |
Czas trwania szkolenia: 1,5 h
1. Udział w wydarzeniu jest odpłatny. Opłata wnoszona jest z góry.
2. Udział możliwy jedynie po uiszczeniu opłaty uczestnictwa na warunkach oferty potwierdzonej przez konsultanta organizatora.
3. Rejestracja na portalu FoodFakty lub inna forma zgłoszenia chęci udziału jest jedynie wyrażeniem chęci udziału, sam udział wyłącznie po opłaceniu potwierdzonej kwoty lub faktury proforma i otrzymaniu linka do platformy webinaryjnej. Organizator zastrzega sobie prawo do weryfikacji danych podanych w formularzach rejestracyjnych w celu prawidłowego naliczenia opłat.
4. Organizator nie zwraca kosztów w przypadku braku udziału.
5. Organizator nie ponosi odpowiedzialności za przekazywanie przez partnerów szkolenia treści.
6. eFORUM w wersji online odbywać się będzie na platformie FoodFakty (Clickmeeting).
7. Oferty spełniające warunki specjalne, rabaty, wyłącznie dla uczestników posługujących się e-mail w domenie firmy wykupującej udział.
8. Certyfikaty wystawiane są wyłącznie na dane podane podczas rejestracji do platformy Clickmeeting na podstawie obecności uczestnika na wydarzeniu. Certyfikat dla osób zarejestrowanych, ale nieobecnych na wydarzeniu – dodatkowa opłata 50 PLN netto.
9. Organizatorem oraz administratorem danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. właściciel portalu FoodFakty.pl.
ZGŁOŚ CHĘĆ UDZIAŁU UZUPEŁNIAJĄC PONIŻSZY FORMULARZ:
Uprzejmie prosimy o podawanie pełnych danych firmy (NIP, adres), by przyspieszyć proces rejestracji.
Zapytaj organizatora o szczegóły