Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Data: 28.08.2024 11:00
Cel wydarzenia
Szanowni Państwo,
Cykl szkoleń w formule online i koncepcji warsztatów to nasza propozycja na wakacje. Program zaprojektowaliśmy tak, żeby szkolenie objęło możliwie wszystkich pracowników w firmie. Wychodzimy z założenia, że każdy pracownik w firmie powinien mieć podstawową wiedzę o odpowiedzialności producenta.
Zadbaliśmy też o programy w pewnym sensie nieoczywiste, skierowane dla osób często pracujących z prawem żywnościowym, ale niekoniecznie posiadających umiejętności wykorzystania w pełni darmowych źródeł prawa.
INFORMACJE O SZKOLENIU
Celem szkolenia jest przedstawienie funkcjonalności dwóch najważniejszych baz aktów prawnych tj. ISAP-u dla prawa krajowego oraz Eur-lexa dla prawa unijnego dla osób często korzystających z aktów prawnych.
Celem szkolenia jest przedstawienie funkcjonalności podstawowych baz projektów aktów prawnych w prawie krajowym oraz unijnym. W prawie polskim jest to Rządowe Centrum Legislacji, Biuletyn Informacji Publicznej Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz strony sejmowe, natomiast dla Unii Europejskiej - Obserwatorium Legislacyjne.
Każda z tych baz zawiera inne informacje na temat poszczególnych projektów, jak również projekty opracowywane przez różne organy, a dodatkowym mankamentem bazy unijnej jest fakt, iż jest ona dostępna wyłącznie w języku angielskim.
W ramach szkolenia, uczestnicy dowiedzą się, gdzie należy szukać tekstów projektów aktów prawnych, gdzie można śledzić na jakim etapie prac legislacyjnych znajduje się projekt, a w przypadku prawa unijnego, dodatkowo także informacje o tym, jak odszukiwać polskojęzyczne wersje dokumentów.
Wydarzenie skierowane do
Osoby pracujące w branży spożywczej w szczególności na stanowiskach technologów żywności, które na co dzień pracują z prawem żywnościowym, korzystają z baz aktów prawnych oraz są zobowiązane do śledzenia nowelizacji prawa żywnościowego, a także do przygotowywania firm na nadchodzące zmiany oraz dostosowywanie ich do nowych wymogów.
Program
Szkolenie IV – 28.08.2024
Śledzenie projektów zmian i wyników głosowań w krajowym oraz unijnym prawie żywnościowym (Czas trwania szkolenia: 1 h) |
|
PROGRAM |
|
Wstęp Magdalena Wolska, FoodFakty |
11:00 |
1. Wprowadzenie do struktury prawa żywnościowego /prawo polskie oraz unijne |
|
2. Gdzie poszukiwać projektów nowelizacji? Rządowe Centrum Legislacji - Rządowy Proces Legislacyjny. Biuletyn Informacji Publicznej Kancelarii Prezesa Rady Ministrów Strony sejmowe Obserwatorium Legislacyjne /Legislative Observatory/ Unii Europejskiej |
|
3. Gdzie można sprawdzić wyniki głosowań poszczególnych organów prawodawczych? Jak prawidłowo odczytywać wyniki głosowań? |
ZAPISY NA SZKOLENIA
KLIKNIJ ODPOWIEDNIĄ DATĘ, ABY ZAREJESTROWAĆ SIĘ NA SZKOLENIE!
Szkolenia |
|||
I - Co powinien wiedzieć każdy pracownik branży spożywczej ? - Struktura prawa i kluczowe akty w prawie żywnościowym – szkolenie dla wszystkich obszarów i stanowisk w firmie produkcyjnej |
|||
10 lipca | 21 sierpnia | ||
II - Co robić kiedy brakuje przepisów szczegółowych – Stosowanie zasad ogólnych prawa żywnościowego w praktyce |
|||
11 lipca | 22 sierpnia | ||
III - Efektywne i zaawansowane wykorzystanie darmowych źródeł wiedzy o prawie żywnościowym – przewodnik po /ISAP, Eur-lex/ - wskazówki dla osób często pracujących z aktami prawnymi |
|||
12 lipca | 23 sierpnia | ||
IV - Śledzenie projektów zmian i wyników głosowań w krajowym oraz unijnym prawie żywnościowym |
|||
04 lipca | 28 sierpnia | ||
V - Prawne uwarunkowania certyfikacji żywności – Prawa i obowiązki operatorów żywności, omówienie poszczególnych systemów jakości |
|||
05 lipca | 29 sierpnia |
Broszura z programem Wakacje z Prawem Żywnościowym:
POBIERZ |
Warunki uczestnictwa
Czas trwania szkolenia: 1 h
1. Udział w wydarzeniu jest odpłatny. Opłata wnoszona jest z góry.
2. Udział możliwy jedynie po uiszczeniu opłaty uczestnictwa na warunkach oferty potwierdzonej przez konsultanta organizatora.
3. Rejestracja na portalu FoodFakty lub inna forma zgłoszenia chęci udziału jest jedynie wyrażeniem chęci udziału, sam udział wyłącznie po opłaceniu potwierdzonej kwoty lub faktury proforma i otrzymaniu linka do platformy webinaryjnej. Organizator zastrzega sobie prawo do weryfikacji danych podanych w formularzach rejestracyjnych w celu prawidłowego naliczenia opłat.
4. Organizator nie zwraca kosztów w przypadku braku udziału.
5. Organizator nie ponosi odpowiedzialności za przekazywanie przez partnerów szkolenia treści.
6. eFORUM w wersji online odbywać się będzie na platformie FoodFakty (Clickmeeting).
7. Oferty spełniające warunki specjalne, rabaty, wyłącznie dla uczestników posługujących się e-mail w domenie firmy wykupującej udział.
8. Certyfikaty wystawiane są wyłącznie na dane podane podczas rejestracji do platformy Clickmeeting na podstawie obecności uczestnika na wydarzeniu. Certyfikat dla osób zarejestrowanych, ale nieobecnych na wydarzeniu – dodatkowa opłata 50 PLN netto.
9. Organizatorem oraz administratorem danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. właściciel portalu FoodFakty.pl.
ZGŁOŚ CHĘĆ UDZIAŁU UZUPEŁNIAJĄC PONIŻSZY FORMULARZ:
Uprzejmie prosimy o podawanie pełnych danych firmy (NIP, adres), by przyspieszyć proces rejestracji.