Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Data: 05.07.2024 11:00
Cel wydarzenia
Szanowni Państwo,
Cykl szkoleń w formule online i koncepcji warsztatów to nasza propozycja na wakacje. Program zaprojektowaliśmy tak, żeby szkolenie objęło możliwie wszystkich pracowników w firmie. Wychodzimy z założenia, że każdy pracownik w firmie powinien mieć podstawową wiedzę o odpowiedzialności producenta.
Zadbaliśmy też o programy w pewnym sensie nieoczywiste, skierowane dla osób często pracujących z prawem żywnościowym, ale niekoniecznie posiadających umiejętności wykorzystania w pełni darmowych źródeł prawa.
INFORMACJE O SZKOLENIU
Celem szkolenia jest omówienie zasad obejmowania ochroną produktów spożywczych w ramach poszczególnych systemów jakości żywności, takich jak np. Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz żywność ekologiczna. W związku z rosnącym zainteresowaniem konsumentów żywnością charakteryzującą się wysoką jakością, rośnie na znaczeniu przynależność produktów do określonego systemu gwarantującego jego szczególne cechy oraz ich prawidłowe znakowanie.
W ramach szkolenia zostaną przedstawione warunki i zasady na jakich poszczególne produkty mogą być certyfikowane w ramach systemów jakości. Oprócz tego omówione zostaną cechy jakie powinny spełniać produkty mogące podlegać poszczególnym systemom certyfikacji oraz w jaki sposób należy je prawidłowo znakować.
Wydarzenie skierowane do
Osoby odpowiadające za jakość produktów, znakowanie, etykietowanie, zajmujące się promowaniem produktów, reklamą i marketingiem.
Program
Szkolenie V – 05.07.2024
Prawne uwarunkowania certyfikacji żywności – Prawa i obowiązki operatorów żywności, omówienie poszczególnych systemów jakości (Czas trwania szkolenia: 1,5 h) |
|
PROGRAM |
|
Wstęp Magdalena Wolska, FoodFakty |
11:00 |
1. Czym jest system jakości żywności? |
|
2. Jakie korzyści przynosi przynależność do systemu jakości? |
|
3. Podstawy prawne poszczególnych systemów certyfikacji. |
|
4.Omówienie kluczowych systemów certyfikacji i różnic pomiędzy nimi: Chroniona nazwa pochodzenia (ChNP) Chronione oznaczenie geograficzne (ChOG) Gwarantowana tradycyjna specjalność (GTS) Określenia jakościowe stosowane fakultatywnie Żywność ekologiczna Produkty wegetariańskie i wegańskie Produkty bezglutenowe |
|
5.Pozostałe systemy jakości |
ZAPISY NA SZKOLENIA
KLIKNIJ ODPOWIEDNIĄ DATĘ, ABY ZAREJESTROWAĆ SIĘ NA SZKOLENIE!
Szkolenia |
|||
I - Co powinien wiedzieć każdy pracownik branży spożywczej ? - Struktura prawa i kluczowe akty w prawie żywnościowym – szkolenie dla wszystkich obszarów i stanowisk w firmie produkcyjnej |
|||
10 lipca | 21 sierpnia | ||
II - Co robić kiedy brakuje przepisów szczegółowych – Stosowanie zasad ogólnych prawa żywnościowego w praktyce |
|||
11 lipca | 22 sierpnia | ||
III - Efektywne i zaawansowane wykorzystanie darmowych źródeł wiedzy o prawie żywnościowym – przewodnik po /ISAP, Eur-lex/ - wskazówki dla osób często pracujących z aktami prawnymi |
|||
12 lipca | 23 sierpnia | ||
IV - Śledzenie projektów zmian i wyników głosowań w krajowym oraz unijnym prawie żywnościowym |
|||
04 lipca | 28 sierpnia | ||
V - Prawne uwarunkowania certyfikacji żywności – Prawa i obowiązki operatorów żywności, omówienie poszczególnych systemów jakości |
|||
05 lipca | 29 sierpnia |
Broszura z programem Wakacje z Prawem Żywnościowym:
![]() |
POBIERZ |
Warunki uczestnictwa
Czas trwania szkolenia: 1,5 h
1. Udział w wydarzeniu jest odpłatny. Opłata wnoszona jest z góry.
2. Udział możliwy jedynie po uiszczeniu opłaty uczestnictwa na warunkach oferty potwierdzonej przez konsultanta organizatora.
3. Rejestracja na portalu FoodFakty lub inna forma zgłoszenia chęci udziału jest jedynie wyrażeniem chęci udziału, sam udział wyłącznie po opłaceniu potwierdzonej kwoty lub faktury proforma i otrzymaniu linka do platformy webinaryjnej. Organizator zastrzega sobie prawo do weryfikacji danych podanych w formularzach rejestracyjnych w celu prawidłowego naliczenia opłat.
4. Organizator nie zwraca kosztów w przypadku braku udziału.
5. Organizator nie ponosi odpowiedzialności za przekazywanie przez partnerów szkolenia treści.
6. eFORUM w wersji online odbywać się będzie na platformie FoodFakty (Clickmeeting).
7. Oferty spełniające warunki specjalne, rabaty, wyłącznie dla uczestników posługujących się e-mail w domenie firmy wykupującej udział.
8. Certyfikaty wystawiane są wyłącznie na dane podane podczas rejestracji do platformy Clickmeeting na podstawie obecności uczestnika na wydarzeniu. Certyfikat dla osób zarejestrowanych, ale nieobecnych na wydarzeniu – dodatkowa opłata 50 PLN netto.
9. Organizatorem oraz administratorem danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. właściciel portalu FoodFakty.pl.
ZGŁOŚ CHĘĆ UDZIAŁU UZUPEŁNIAJĄC PONIŻSZY FORMULARZ:
Uprzejmie prosimy o podawanie pełnych danych firmy (NIP, adres), by przyspieszyć proces rejestracji.