Szkolenie II - Wakacje z Prawem Żywnościowym - Co robić kiedy brakuje przepisów szczegółowych – Stosowanie zasad ogólnych prawa żywnościowego w praktyce
Data: 11.07.2024 Miejsce:
Czas trwania: 1 h
Cel szkolenia
Szanowni Państwo,
Cykl szkoleń w formule online i koncepcji warsztatów to nasza propozycja na wakacje. Program zaprojektowaliśmy tak, żeby szkolenie objęło możliwie wszystkich pracowników w firmie. Wychodzimy z założenia, że każdy pracownik w firmie powinien mieć podstawową wiedzę o odpowiedzialności producenta.
Zadbaliśmy też o programy w pewnym sensie nieoczywiste, skierowane dla osób często pracujących z prawem żywnościowym, ale niekoniecznie posiadających umiejętności wykorzystania w pełni darmowych źródeł prawa.
INFORMACJE O SZKOLENIU
Prawo żywnościowe opiera się na szeregu zasad, do których przestrzegania zobowiązani są wszyscy uczestnicy łańcucha żywnościowego: od producentów rolnych, przez dostawców aż po producentów żywności. Zasady te dotyczą różnorakich aspektów produkcji takich jak m.in. obowiązek zagwarantowania bezpieczeństwa produktów żywnościowych, prawidłowe etykietowanie, niewprowadzanie konsumentów w błąd, oznaczanie alergenów, zasada ryzyka oraz system HACCP.
Celem szkolenia jest omówienie najważniejszych zasad prawa żywnościowego z punktu widzenia produkcji żywności, wraz ze wskazaniem ich podstaw prawnych, warunków stosowania oraz określeniem kto i w jaki sposób powinien ich przestrzegać.
Szkolenie da umiejętność przekazania i wytłumaczenia zasad prawa żywnościowego podległym pracownikom.
Szkolenie skierowane do
Pełnomocnicy jakości, kierownicy, brygadziści, managerowie, wszyscy którym podlegają obszary lub zespoły odpowiedzialne za produkcję, dystrybucję, technologię, znakowanie, rozwój produktów.
Program
Szkolenie II – 11.07.2024
Co robić kiedy brakuje przepisów szczegółowych – Stosowanie zasad ogólnych prawa żywnościowego w praktyce (Czas trwania: 1,5h) |
|
PROGRAM |
|
Wstęp Magdalena Wolska, FoodFakty |
11:00 |
1. Omówienie znaczenia zasad prawa żywnościowego z punktu widzenia producentów żywności |
|
2. Wskazanie źródeł zasad prawa żywnościowego /m.in. rozporządzenia 178/2002 tj. Ogólnego Prawa Żywnościowego |
|
3. Przedstawienie zasad prawa żywnościowego wraz z ich omówieniem, znaczeniem dla produkcji żywności oraz podstawą prawną, m.in.: Zasada bezpieczeństwa żywności Zasada ryzyka /ocena ryzyka, analiza ryzyka, informowanie o ryzyku/ Zasada kompleksowości HACCP Traceability Zasada rzetelnego informowania konsumenta |
ZAPISY NA SZKOLENIA
KLIKNIJ ODPOWIEDNIĄ DATĘ, ABY ZAREJESTROWAĆ SIĘ NA SZKOLENIE!
Szkolenia |
|||
I - Co powinien wiedzieć każdy pracownik branży spożywczej ? - Struktura prawa i kluczowe akty w prawie żywnościowym – szkolenie dla wszystkich obszarów i stanowisk w firmie produkcyjnej |
|||
10 lipca | 21 sierpnia | ||
II - Co robić kiedy brakuje przepisów szczegółowych – Stosowanie zasad ogólnych prawa żywnościowego w praktyce |
|||
11 lipca | 22 sierpnia | ||
III - Efektywne i zaawansowane wykorzystanie darmowych źródeł wiedzy o prawie żywnościowym – przewodnik po /ISAP, Eur-lex/ - wskazówki dla osób często pracujących z aktami prawnymi |
|||
12 lipca | 23 sierpnia | ||
IV - Śledzenie projektów zmian i wyników głosowań w krajowym oraz unijnym prawie żywnościowym |
|||
04 lipca | 28 sierpnia | ||
V - Prawne uwarunkowania certyfikacji żywności – Prawa i obowiązki operatorów żywności, omówienie poszczególnych systemów jakości |
|||
05 lipca | 29 sierpnia |
Broszura z programem Wakacje z Prawem Żywnościowym:
![]() |
POBIERZ |
Warunki uczestnictwa
Czas trwania szkolenia: 1,5 h
1. Udział w wydarzeniu jest odpłatny. Opłata wnoszona jest z góry.
2. Udział możliwy jedynie po uiszczeniu opłaty uczestnictwa na warunkach oferty potwierdzonej przez konsultanta organizatora.
3. Rejestracja na portalu FoodFakty lub inna forma zgłoszenia chęci udziału jest jedynie wyrażeniem chęci udziału, sam udział wyłącznie po opłaceniu potwierdzonej kwoty lub faktury proforma i otrzymaniu linka do platformy webinaryjnej. Organizator zastrzega sobie prawo do weryfikacji danych podanych w formularzach rejestracyjnych w celu prawidłowego naliczenia opłat.
4. Organizator nie zwraca kosztów w przypadku braku udziału.
5. Organizator nie ponosi odpowiedzialności za przekazywanie przez partnerów szkolenia treści.
6. eFORUM w wersji online odbywać się będzie na platformie FoodFakty (Clickmeeting).
7. Oferty spełniające warunki specjalne, rabaty, wyłącznie dla uczestników posługujących się e-mail w domenie firmy wykupującej udział.
8. Certyfikaty wystawiane są wyłącznie na dane podane podczas rejestracji do platformy Clickmeeting na podstawie obecności uczestnika na wydarzeniu. Certyfikat dla osób zarejestrowanych, ale nieobecnych na wydarzeniu – dodatkowa opłata 50 PLN.
9. Organizatorem oraz administratorem danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. właściciel portalu FoodFakty.pl.
Zapytaj organizatora o szczegóły