Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Data: 12.07.2024 Miejsce:
Czas trwania: 1 h
Szanowni Państwo,
Cykl szkoleń w formule online i koncepcji warsztatów to nasza propozycja na wakacje. Program zaprojektowaliśmy tak, żeby szkolenie objęło możliwie wszystkich pracowników w firmie. Wychodzimy z założenia, że każdy pracownik w firmie powinien mieć podstawową wiedzę o odpowiedzialności producenta.
Zadbaliśmy też o programy w pewnym sensie nieoczywiste, skierowane dla osób często pracujących z prawem żywnościowym, ale niekoniecznie posiadających umiejętności wykorzystania w pełni darmowych źródeł prawa.
INFORMACJE O SZKOLENIU
Celem szkolenia jest przedstawienie funkcjonalności dwóch najważniejszych baz aktów prawnych tj. ISAP-u dla prawa krajowego oraz Eur-lexa dla prawa unijnego dla osób często korzystających z aktów prawnych.
Dla osób nie posiadających dostępu do wyspecjalizowanych baz prawnych, obydwa te systemy stanowią podstawę do pracy z przepisami prawa żywnościowego, a często ich funkcjonalność nie jest w pełni wykorzystywana.
W ramach webinaru dowiesz się jakie informacje możesz znaleźć w tych systemach, jak poruszać się pomiędzy poszczególnymi aktami prawnymi, jak odszukać aktualną wersję aktu prawnego oraz w jaki sposób śledzić nowelizacje, a także akty powiązane.
Osoby pracujące w branży spożywczej w szczególności na stanowiskach wymagających na stałe korzystania z aktualnych wersji aktów prawnych w tym kierowników obszarów produkcyjnych, technologów, osób odpowiedzialnych za zgodność oznakowania, kontrolę jakości, zakupy, systemy jakości i bezpieczeństwa żywności.
Szkolenie III– 12.07.2024
Efektywne i zaawansowane wykorzystanie darmowych źródeł wiedzy o prawie żywnościowym – przewodnik po /ISAP, Eur-lex/ - wskazówki dla osób często pracujących z aktami prawnymi (Czas trwania szkolenia: 2 h) |
|
PROGRAM |
|
Wstęp Magdalena Wolska, FoodFakty |
11:00 |
1. Hierarchia aktów prawnych w prawie żywnościowym |
|
2. Różnice pomiędzy stosowaniem poszczególnych aktów prawnych Czym się różnią się pomiędzy sobą rozporządzenia unijne, dyrektywy, ustawy oraz rozporządzenia krajowe? Jak występują różnice w stosowaniu poszczególnych aktów prawnych w zależności od ich rodzaju? |
|
3. Korzystanie z internetowych systemów baz aktów prawnych Jakie akty znajdują się w Internetowym Systemie Aktów Prawnych? Co można znaleźć w Eur-lexie i jakie funkcje kryje baza? Gdzie należy szukać aktualnych tekstów aktów prawnych? Jak poruszać się pomiędzy poszczególnymi aktami? Omówienie najważniejszych pojęć /np. tekst ujednolicony, tekst skonsolidowany, tekst ogłoszony, akt delegowany, akt wykonawczy, akt zmieniający, akt zmieniony, akt ujednolicony, akt posiada tekst jednolity |
ZAPISY NA SZKOLENIA
KLIKNIJ ODPOWIEDNIĄ DATĘ, ABY ZAREJESTROWAĆ SIĘ NA SZKOLENIE!
Szkolenia |
|||
I - Co powinien wiedzieć każdy pracownik branży spożywczej ? - Struktura prawa i kluczowe akty w prawie żywnościowym – szkolenie dla wszystkich obszarów i stanowisk w firmie produkcyjnej |
|||
10 lipca | 21 sierpnia | ||
II - Co robić kiedy brakuje przepisów szczegółowych – Stosowanie zasad ogólnych prawa żywnościowego w praktyce |
|||
11 lipca | 22 sierpnia | ||
III - Efektywne i zaawansowane wykorzystanie darmowych źródeł wiedzy o prawie żywnościowym – przewodnik po /ISAP, Eur-lex/ - wskazówki dla osób często pracujących z aktami prawnymi |
|||
12 lipca | 23 sierpnia | ||
IV - Śledzenie projektów zmian i wyników głosowań w krajowym oraz unijnym prawie żywnościowym |
|||
04 lipca | 28 sierpnia | ||
V - Prawne uwarunkowania certyfikacji żywności – Prawa i obowiązki operatorów żywności, omówienie poszczególnych systemów jakości |
|||
05 lipca | 29 sierpnia |
Broszura z programem Wakacje z Prawem Żywnościowym:
POBIERZ |
Czas trwania szkolenia: 2 h (przerwa 15 minut)
1. Udział w wydarzeniu jest odpłatny. Opłata wnoszona jest z góry.
2. Udział możliwy jedynie po uiszczeniu opłaty uczestnictwa na warunkach oferty potwierdzonej przez konsultanta organizatora.
3. Rejestracja na portalu FoodFakty lub inna forma zgłoszenia chęci udziału jest jedynie wyrażeniem chęci udziału, sam udział wyłącznie po opłaceniu potwierdzonej kwoty lub faktury proforma i otrzymaniu linka do platformy webinaryjnej. Organizator zastrzega sobie prawo do weryfikacji danych podanych w formularzach rejestracyjnych w celu prawidłowego naliczenia opłat.
4. Organizator nie zwraca kosztów w przypadku braku udziału.
5. Organizator nie ponosi odpowiedzialności za przekazywanie przez partnerów szkolenia treści.
6. eFORUM w wersji online odbywać się będzie na platformie FoodFakty (Clickmeeting).
7. Oferty spełniające warunki specjalne, rabaty, wyłącznie dla uczestników posługujących się e-mail w domenie firmy wykupującej udział.
8. Certyfikaty wystawiane są wyłącznie na dane podane podczas rejestracji do platformy Clickmeeting na podstawie obecności uczestnika na wydarzeniu. Certyfikat dla osób zarejestrowanych, ale nieobecnych na wydarzeniu – dodatkowa opłata 50 PLN netto.
9. Organizatorem oraz administratorem danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. właściciel portalu FoodFakty.pl.
ZGŁOŚ CHĘĆ UDZIAŁU UZUPEŁNIAJĄC PONIŻSZY FORMULARZ:
Uprzejmie prosimy o podawanie pełnych danych firmy (NIP, adres), by przyspieszyć proces rejestracji.
Zapytaj organizatora o szczegóły