Wycofanie partii ziemniaków ze względu na przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu środka ochrony roślin chloroprofamu
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany, że firma Lidl Polska Sp. z o.o. Sp. k. prowadzi wycofanie wskazanej poniżej partii produktu pn. Ziemniaki jadalne sałatkowe, po otrzymaniu wyników badań, w ramach kontroli właścicielskiej na obecność pestycydów. Na podstawie oceny ryzyka uznano, że spożycie ziemniaków zawierających stwierdzony poziom chloroprofamu może stwarzać zagrożenie dla zdrowia konsumentów.
Szczegóły dotyczące produktu:
Nazwa produktu: Ziemniaki jadalne sałatkowe 1,5 kg, odmiana PRIMABELLE
Numer partii: L 09/02
Zapakowane dla: Lidl Sp. z o.o. Sp. k., Jankowice ul. Poznańska 48, 62-080 Tarnowo Podgórne
Zakład pakujący: P. P-U-H Awex sp. z o.o. Kościuszków 11, 63-460 Nowe Skalmierzyce
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Dystrybutor wdrożył procedurę wycofania wskazanej partii ze sprzedaży ze sklepów na terenie województw: łódzkiego, mazowieckiego, warmińsko-mazurskiego, podlaskiego, lubelskiego, świętokrzyskiego, małopolskiego, śląskiego, w których dana partia była dystrybuowana oraz umieścił informacje o wycofaniu w sklepach. Klienci mogą zwrócić artykuł w każdym sklepie bez konieczności okazywania paragonu.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują wycofanie kwestionowanej partii produktu z obrotu w Polsce i prowadzą dalsze postępowanie wyjaśniające.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać ziemniaków z partii wskazanej w komunikacie.
Źródło: GIS
Przeczytaj także
-
14.03.2023
Wykrycie obecności bakterii Salmonella spp. w jednej partii produktu Kiełbasa surowa Metka wołowa Tatarska 200 g
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek produktu Kiełbasa surowa Metka wołowa Tatarska 200 g.
-
02.03.2023
Wycofanie produktu enerBiO chipsy warzywne 75g
Stwierdzono podwyższony poziom akryloamidu.
-
20.02.2023
Obecność Salmonella spp. w jednej partii salami
GIS został poinformowany o wykryciu bakterii Salmonella spp. w określonej poniżej partii salami pochodzącego z Włoch.