Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Zagrożenie:
Obecność bakterii Listeria monocytogenes wykryto w trakcie badań urzędowych w 3 z 5 badanych próbek. Spożycie produktu zanieczyszczonego Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt: ,,SER KORYCIŃSKI SWOJSKI NATURALNY, Ser dojrzewający z surowego, pełnego mleka krowiego”
Producent: Zarzeccy Sp. z o.o., 16-140 Korycin, Mielniki 19, Wet. Nr Ident. 20117216
Dystrybutor: Lidl sp. z o.o. sp. k., Jankowice, ul. Poznańska 48, 62-080 Tarnowo Podgórne
Data produkcji: 01.06.2020
Data produkcji jest jednocześnie numerem partii.
Należy spożyć do: 01.07.2020
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Państwowa Inspekcja Sanitarna bezzwłocznie po uzyskaniu dyskwalifikujących partię wyników badań poinformowała dystrybutora produktu – Lidl sp. z o.o. sp. k. oraz Inspekcję Weterynaryjną właściwą do kontroli producenta.
Firma Lidl niezwłocznie po otrzymaniu informacji z Państwowej Inspekcji Sanitarnej podjęła decyzję o rozpoczęciu procedury wycofania z rynku przedmiotowego artykułu. Informacja dla klientów zostanie zamieszczona w sklepach, w których sprzedawano artykuł, jest także dostępna na stronie internetowej https://kimjestesmy.lidl.pl/folder_aktualnosci/wazna-informacja-dla-klientow
Producent Zarzeccy Sp. z o.o. natychmiast powiadomił odbiorcę o niebezpiecznym produkcie, który może znajdować się w obrocie. Inspekcja Weterynaryjna rozpoczęła kompleksową kontrolę w zakładzie produkcyjnym.
Zalecenia dla konsumentów:
Konsumenci powinni sprawdzić czy posiadają wskazaną partię produktu. Produkt z tej partii należy wyrzucić lub zwrócić do sklepu, w którym został zakupiony.
W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.
Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Listeria monocytogenes zawarte są na stronie internetowej https://gis.gov.pl/zdrowie/choroby-zakazne/ pod hasłem „LISTERIOZA”.
Źródło: GIS
Przeczytaj także
Ze względu na konsystencję galaretek (skład), kształt, wielkość i sposób przyjmowania stanowią ryzyko utknięcia w gardle i zadławienia/uduszenia.
Obecność bakterii Salmonella Amsterdam i Salmonella Livingstone wykryto w trakcie badań urzędowych w 1 z 5 badanych próbek.
W jednej z pięciu prób partii Serka zakopiańskiego poddanej urzędowej kontroli żywności wykryto bakterie Listeria monocytogenes.