Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach o wykryciu wirusa wywołującego wirusowe zapalenie wątroby typu A (WZW typu A) w określonej poniżej partii świeżych truskawek pochodzących z Maroko.
Spożycie produktu zanieczyszczonego tym wirusem może wiązać się z ryzykiem wystąpienia wirusowego zapalenia wątroby typu A.
Nazwa produktu: Truskawki świeże 500 g
Numer partii: 0000/13-3120/2095
Kraj pochodzenia: Maroko
Importer: Dai Fruits SL Av. Ojos Negros 41, Sagunto, Valencia, 46520, Hiszpania
Produkt był wprowadzany do obrotu w Polsce przez dwa podmioty
1. Jeronimo Martins Polska S.A. ul. Żniwna 5 62-025 Kostrzyn
2. REDENBERG Sp. z o.o. ul. Zabrzańska 24 41-700 Ruda Śląska
W trakcie postępowania wyjaśniającego we współpracy z odbiorcami w Polsce ustalono, że kwestionowana partia truskawek dostarczona do:
- firmy REDENBERG Sp. z o.o. nie została wprowadzona do obrotu w Polsce. Ze względu na niespełnienie wymagań jakościowych firma REDENBERG Sp. z o.o. zutylizowała całą dostarczoną ilość truskawek;
- firmy Jeronimo Martins Polska S.A. została wprowadzona do obrotu w Polsce w sklepach sieci Biedronka w województwach mazowieckim, podlaskim i pomorskim i była prawdopodobnie w sprzedaży w dniach 11-12 marca 2024 r.
Organy urzędowej kontroli żywności prowadzą dalsze postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.
Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów charakterystycznych dla zakażenia WZW typu A należy skontaktować się z lekarzem. Informacje na temat WZW typu A zawarte są na stronie internetowej pod hasłem „WIRUSOWE ZAPALENIE WĄTROBY TYPU A (WZW A)”.
Źrodlo: GIS
Przeczytaj także
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu.
Patulina to toksyna produkowana głównie przez pleśnie z rodziny Penicillium, Aspergillus i Byssochlamys, która ma szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka.
W produkcie tym stwierdzono obecność zanieczyszczenia mikrobiologicznego: Listeria monocytogenes.