Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Zagrożenie:
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez system wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach o wykryciu tlenku etylenu (wyrażonego jako suma 2-chloroetanolu i tlenku etylenu) w surowcu dostarczonym do odbiorcy w Polsce, który wykorzystano do produkcji określonych poniżej suplementów diety.
Tlenek etylenu jest substancją szkodliwą dla zdrowia, obecność tej substancji w żywności w Unii Europejskiej jest niedozwolona.
Szczegóły dotyczące produktu:
Wyprodukowano dla DR VITA Sp. z o. o., 10-467 Olsztyn, ul. Sprzętowa 2
Następujące produkty zostały wyprodukowane z użyciem zanieczyszczonego surowca:
Zdjęcie produktu |
Nazwa produktu |
Numer partii |
Data minimalnej trwałości |
DR VITA Calcium z Vitaminą C o smaku malinowym |
101161QY |
16.01.2023 |
|
101181QY |
18.01.2023 |
||
DR VITA Multiwitamina + minerały |
012021QY |
02.12.2022 |
|
012022QY |
02.12.2022 |
||
012023QY |
02.12.2022 |
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Spółka Dr Vita rozpoczęła proces wycofywania wyżej wymienionych partii suplementów diety. Wszyscy odbiorcy tej firmy zostali poinformowani o zaistniałej sytuacji i konieczności wycofania produktów z obrotu. Spółka poinformowała o możliwości odesłania kwestionowanych suplementów diety do siedziby firmy w celu utylizacji. Ponadto firma zamieści informacje o wycofaniu produktu na stronie internetowej .
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać partii wyrobów określonych w tym komunikacie.
Źródło: GIS
Przeczytaj także
W wyniku działań urzędowych Inspekcji Weterynaryjnej wykryto Salmonella Enteritidis w określonej poniżej partii produktu Świeży filet z piersi kurczaka MAP.
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez firmę Medverita Group wycofaniu wskazanych poniżej partii suplementów diety ze względu na zastosowanie do ich produkcji składnika zanieczyszczonego tlenkiem etylenu.
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj określonych poniżej.