Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Data: 29.05.2023 Miejsce: ON-LINE
Czas trwania: 5 h
Szkolenie ma na celu zapoznanie się z tematyką wymagań ochrony przed szkodnikami w istniejących systemach bezpieczeństwa żywności oraz omówieniem programu ochrony przed szkodnikami. Dokonana zostanie analiza konkretnych przykładów pochodzących z zakładów produkcyjnych.
Szkolenie skierowane jest do osób pragnących pogłębić swoja wiedzę na temat wymagań ochrony przed szkodnikami w istniejących systemach bezpieczeństwa żywności, osób zainteresowanych zasadami przeprowadzania zabiegów DDD oraz koordynujących zabiegi DDD w zakładach produkcyjnych i nadzorujących prace firm świadczących usługi DDD.
PROGRAM SZKOLENIA:
1. Standardy zwalczania szkodników:
• Standard BRC;
• Standard IFS;
2. Szkodniki w pomieszczeniach zakładów przemysłu spożywczego i przypadki zanieczyszczenia
żywności szkodnikami.
3. Deratyzacja.
4. Zasady nowoczesnej deratyzacji:
• Monitoring;
• Zwalczanie;
5. Metody prewencyjne:
• Zabiegi higieniczne;
• Szczelność obiektu;
• Kontrola dostaw surowców i półproduktów;
6. Podstawy mikrobiologii:
• Podział mikroorganizmów;
• Chorobotwórczość drobnoustrojów;
• Koronawirus SARS-CoV-2 wywołujący chorobę COVID-19;
7. Dezynfekcja.
• Podstawowe metody zwalczania drobnoustrojów;
• Charakterystyka i podział chemicznych środków dezynfekcyjnych;
• Metody prowadzenia zabiegów dezynfekcyjnych;
8. Zasady nowoczesnej dezynsekcji:
• Monitoring;
• Zwalczanie;
9. Analiza przykładów, dodatkowe pytania, podsumowanie, zakończenie szkolenia.
Wypełnienie, akceptacja i przesłanie formularza zgłoszeniowego - plik .doc lub zgłoszenie ze strony internetowej:
https://hamilton.com.pl/oferta/szkolenia/harmonogram-szkolen/
Zapytaj organizatora o szczegóły